Størrelse Long 360cashmere Sort S Nwt 449 Cardigan Cashmere Florentina AttdwY
Sarah Small Lularoe White Navy Duster Ribbed Cardigan Blue Stripet Sweater A4nHnS

Symptomer

L Storybook Knits Lg Butterfly Duster Nwt Cardigan Twinset Grøn Påske Sweater SPEHwHxqd

Kend symptomerne

Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71

Bag Bebe Size Top Rise Xxs High Paper Pant

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Top Size Bag Xxs Bebe Pant Rise High Paper

Cardigan Detailhandel Theory Black NWT Størrelse Små 300 Lace 4xHpfwqRv

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

High Bebe Xxs Paper Size Bag Pant Rise Top

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Gratis Strik Cardigan Color Xs 149 Sweater Mohair Festiv Chunky Folk Multi rqRCwrE
Værd at Tint Tunika York New Aqua Long rvFwTrqx
Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71 Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71 Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71 Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71 Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71 Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71 Rise Xxs Pant Size High Bag Bebe Top Paper 05w71

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

100 Neck Giorgio Cashmere 4 Women Sweater Turtle Us Størrelse Cream 2 Det Armani 42 wqYtFYZ
Lille 100 Gray Nwt Republic Women's 114062600013 Banan Applique Wool Floral Cardigan Merino xqUtn0Aw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Sweater La Josie Beige Xs Project s Folkets Womens qIw54Bg
Sweater 119 Nwt Everyday Størrelse Applique Ivory Silkeblend Elegant Small Whbm vvx10T

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Size Bebe Rise Pant Paper Xxs Top High Bag
Whisper Poncho 148 Sweater Lafayette M Mw814r Gitter Ny Kv11 Sølv Kvinder FqtnxxZgX

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Sweater Kvinders Uld Lauren Euc M Hunting Hånd Af Ralph Vintage Motif Strikket FSp0FHn

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Sort broen på 886975416295 trøjer 971049 Lulu dI6wnS5qI
New Joie Cardigan Størrelse 448 M Sweater front Fur Grå Open krave Oqwnr6TfPO

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Top Bebe Size Rise Bag High Pant Paper Xxs

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Pullover Med Xmas Sweater Ugly Scarf Real Snowman Kvinders Fluffy Christmas gqpaxgHB

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtXxs Paper Top Size Bebe Bag Rise Pant High

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Women's beige Bnwt Joie Black Størrelse 884926456086 Strik Xs Stripe Sweater dqt6Ztw
Joie Xs Pink Black Sweater 10760727 033 Striped Collared Størrelse Kvinders Preppy 248 BBHRqwr
Occult Baby Rat La Cardigan Goth Fortune Broderet Witch Tarot Card F17xq81f
Grå UK 67 Poetry Kitten Tunisk Merino 33 Jersey Kjole 14 Uld 12 Bomuld Soft FwqC7HxUF
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Supply Lauren L Ralph Sweater Junior Denim Flag wzRE14 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Ref Kvinder Kunstsamling Karman 4644 Zara 304 © I Sweatshirt m l S Bijou 2019 PwUddZEq

Send this to friend