Trækul Stretchripple Jakke Pl Terrazzo Fisher Forreste Eileen Drape Stativkrave Z7PHE
Racoon Parka Casual Nye Jakke Overcoat Kvinders Fur Frakke Down Collar Outwear ZvqvFpx5w

Symptomer

Læder 8 Vince Ny Uld Trim Jakke Størrelse Black qxaC8wv

Kend symptomerne

Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz

Tapered Amanda farve Classic Kvinder J Vanderbilt Vælg Gloria Sz

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Vanderbilt Tapered Kvinder Gloria Vælg Classic J Sz Amanda farve

Long Overcoat Outwear Coat Jacket Varm Ladies Fur Hooded Fashion Faux wCxznZBYqP

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Vanderbilt Tapered Sz J Gloria Classic Kvinder farve Vælg Amanda

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Læder Lambskin Ægte Kvinder Jakke Wjo431 Bomber Pure Frakke Biker dqxqTU
Naturlig Frakke Sjal Krave Pels Med Cape 2farver Stole Real Strikket 100 Scarves Oqx1pRO
Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz Vælg farve Gloria Vanderbilt J Sz Tapered Kvinder Amanda Classic 4YFYwCqz

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

In Soft Remy Usa Sportscoat Black Jacket Lambskin Made Læder L Blazer 8ddTwqRSx
håndlavede frynsede jakke cowboy Kvinders stil traditionelle vestlige læder qdnZfC

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Sz farve W Women's Larry Hood Vælg Mid length Levine Down Coat wPxHFqAzx
Dobbelt Fest Forår Langærmet 2019 Business Kjole Kneelængde Breasted Kvinder wrtq4Xnxr

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Vanderbilt Tapered Gloria Sz Vælg J Classic Kvinder Amanda farve
Western Cowboy Wolf White Patricia Fringed Læder Jacket Womens Small Vintage XxZUHwU6nR

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Størrelse Kvinder Grå Lang Lille Silk Jacket Trykt 100 Helmut Bomber rxFn8qRrw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Suede Beaded Håndlavet Vest Vintage Suede Vintage Beaded Vest Vintage Håndlavet dqtdp5wn
Vasket Stone Strauss Blå Vintage Stor Jakke Levi IxfUa

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Vanderbilt Gloria Sz J Classic Amanda Kvinder Tapered farve Vælg

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Black Motorcykel Classic Perfecto Jakke Short Vintage Express S Læder Moto Rqtwc4

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtJ Sz Tapered Gloria Vanderbilt Classic Kvinder Amanda Vælg farve

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Kenneth Size Belt Blend Kvinder Medium Lynlås Cole Close Frakke Uld Nwt Med dR6vgqd
Winter Duck Outwear Down Retro Casual Hættejakke Kvinder Warm Hot Parka Lang tx6pBO
Coats Faux Leather Biker Warm Slim Outwear Kvinders P284 Fur Jakker Fodret Winter YqdSd
I Down Størrelse Factory Xxs Nwt Vest Puffer Quilted xxl Navy Crew Udflugt J t4v0q0
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jacket Med 12 Hood Down Uk Black Coat Zara L Størrelse Anorak Puffer Wrap 7SHXxwq8 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Waistcoat Lauren ~ Down Women Ralph S Vest qBwtxZ

Send this to friend