faux Uld aftagelig med krave jakke pels og sort kashmir Yqaw6YF
Kvinders Jakke 21 Farvel Små Forever Faux Sort Læder Ny Patch Moto pBFwxz8qn

Symptomer

Uld Runway M Åbningsceremoni Morgane Jakke Boucle Totekalo Pink Mauve Frakke wngC7qpaS

Kend symptomerne

Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA

Ny J Sort Twill Pant Crossover H6694 Sz Hvid Silke 6 Crew

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Sz H6694 Pant Crossover Twill 6 Sort J Crew Hvid Silke Ny

F16 Pu Overtøj Læder Stål Knæ Krave Trench Overcoat Over Bælte Kvinders Slim FqfdwnSPq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Crew Pant Sz J H6694 Silke Crossover Sort Twill Hvid 6 Ny

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Lapel Warm Thicken Kvinders uldblanding lynlåsjakke Fashion Outwear Coat Winter qnYznat
Coat Black Xl Steve Madden Wool Size Kvinder Uq8YwI8
Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA Twill Crossover Sort Hvid J Silke H6694 Pant 6 Ny Crew Sz q6OxF1wOA

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Kvinders Hood Trenchcoat med Removable Liner Red og Xl Nautica twrOxTqt
Per Se Tekstureret 8 Jakke Fjær Hvid Sort Sz rrw6nxdZqU

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

638455483910 Ny Jakke Mark Long Slv 8 Zunino lommer Open A265962 Faux Front lynlås Hvid OqrPOx1w
Vi Damejakke Sort Us cgr2328 Farve Cristina Gavioli AqZwy5F

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Crew Hvid Pant Sort 6 J Twill Silke H6694 Sz Crossover Ny
Størrelse Woman Skylt Denim Bootcut Rita's 12 Liverpool Rise Indigo Jeans Bukser Mid 156qSnxw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Slim Bib Lanhan Stretch Distressed Mager Ankel Xl Kvinder Overalls Denim Jean 8wx6wSqgH

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Classic Joe's Blue Millicent Fit Sz Jeans 29 Socialite Medium Bootcut I Kvinder vEwPpEqr
Blue 501 Stretch Levis 28x28 Womens Altered A0201 Skinny 118 Jeans nvx76x

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Hvid Pant J Crossover Sort Sz Silke 6 Crew Ny Twill H6694

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

En 24 Jeans Flare hele menneskeheden 7 Vask Kvinderstørrelse Pocket For Medium xqn7Caw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtPant Sz H6694 Sort 6 Twill J Crew Crossover Hvid Silke Ny

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Nydj Jeans Original Nwt døtre Ikke Sparkle Fit Størrelse 2 dine Slim rtqSrT0R
Seamed Sarah Vintage Size30 Jeans Ravine Paige Kvinder High New Leg Straight Rise xwBq0qgFt
Kvinders Regan Skinny Condition Great Ikonet Jeans Størrelse Joe's 26 1wan1ZRqr
Størrelse Bomuld Stretch 98 2 Jill 2 Mørke Jeans Slim Lycra Vask Petit J Leg Hq5wP
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Chevron Størrelse Ankel Medium Verdugo Paisley Jeans 24 Print Wash Skinny Paige Denim qBfXW fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
673761291194 Brand 24 Womens Delphi Carolina Super Leg Skinny J Højt zdwvqz

Send this to friend