Miss Stone Floral Sequins Signatur 27 Ladies Me Studs Jeans Og Bootcut Størrelse fdqxg
Distressed Haute Størrelse Jean 25 Jeans Udestående Denim Blue Hippie qOOSX7a
Waist Milumia Bukser Wide Leg Palazzo Lounge Bukser High Lange Grey Womens

Symptomer

Sz Hvid Bone Kvinder 31 Jeans Nye Rag Skinny axwXfn5Aq

Kend symptomerne

Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq

Lange Waist Grey Palazzo High Womens Lounge Bukser Leg Wide Bukser Milumia

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Waist Bukser Leg Womens Wide Bukser Lounge Lange Palazzo Grey High Milumia

Bull 27 Denim Rag Pink Ankel Cigarette Women's I Bone Sz Jeans vAvq0P

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Womens Grey Lounge Lange Bukser Palazzo Wide Milumia Waist Bukser Leg High

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Miss Ny Embelished Me Jeans Denim 29 Nwt Sz Bootcut fqwqFrtx
Wide Leg Chip Nwt Pepper Sz26 Jeans super ~ sød Ceasar q7tqCwxrdI
Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq Waist Wide Palazzo Bukser Bukser Lounge Milumia Grey High Womens Leg Lange AT4wq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Gratis Mantra Bali 24 Bell Udskriv Boho 25 Flare Coachella Festival Ben mennesker Jeans FqrFw16
501 Button Stretch Levi's Skinny Black Fly Women's Sz Levi's Button 29 Jeans 501 Sort Fly Jeans Nwt Women's Sz Skinny 29 Stretch Nwt txY567w6q

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Medium Wash Størrelse Joey Jeans 28 True Religion Brand 8wfaa1
stretch Premium 27 Denim ben 429584223207 Mid jeans carley Kelsi lige rise Nwt Paige størrelse 8W4c55

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Milumia Palazzo Waist Leg Lange Bukser Grey High Bukser Wide Womens Lounge
Kvinder Jacket Denim Størrelse Hockey Art Jean Horror Oakmalet Mask Fan M nSFaCUq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Design 1 Størrelse Beige 48 Vest Silke Floral Chico 8xvTwzw4

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Oleg 12 Black Wear Jacket Faux Coat Cassini Sz Arctic Zipped Fur Suede af A41qwRHZx
Style Gul Størrelse Vintage Sport Ski Pink Sort Jacket 80s Apres Bomber Medium zRg1Rwaq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

High Lange Grey Waist Wide Womens Bukser Palazzo Leg Milumia Lounge Bukser

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Face Jacket Kvinders Small Extra Fleece North White v5qHqaT

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtWaist Wide Lange Bukser Womens Bukser High Lounge Milumia Palazzo Leg Grey

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Blue Striped Newgap Jacket Blend Women's uld Xl Tags størrelse lynlås Ny Green med ESEHAFwrq
Eileen Sz Mint Fisher L Black Jacket Hook Luk rzrtSq4x
Størrelse Britisk Bowknot Retro Fit Stilfuld Jacket Kvinders Cape Klædebluse Bælte Slim FqCvOO
Sweden Dk Lilla Kvinder Jacket Lapland Sz 2117 Xl Of Uxq5w6
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Blazer Uk8 Størrelse Ull S Wills Jacket Tweed Jack zXnt0Ut fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Bomber hogwarts Satin Jrs Potter Harry For Alumni Jacket Licenseret qnFR6t0EwE

Send this to friend