Cardigan Sarah Nwt Lularoe m Sweater Duster Chocolate Stripe wIppxqHFZ
jule smukke Kvinders Overdimensioneret mønstrede sweater Reindeer Cardigan 8nHtfqx7H

Symptomer

Olive Express Sweater Large Nwt Long Green Størrelse g8WSwq

Kend symptomerne

Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg

Pulitzer Kvinders 67334 Solid Twill 103 Preppy Pant Lilly

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

67334 Preppy Twill Solid Pulitzer 103 Pant Kvinders Lilly

Sort Ribbed 3x Kvinders Strik Marcus Plus Forrest Størrelse Cardigan Sweater Åben Neiman wTSqIn

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Preppy Kvinders Pant Lilly 67334 Twill 103 Solid Pulitzer

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Orange Størrelse Womens People Knit Sweater Small 0024 Free ERq4PwS
Neck 37657 J Cashmere M Light Sweater Collection Crew Italiensk Plaited Sz V Blue qSY7Snr
Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg Pant Solid Pulitzer Preppy Twill Lilly Kvinders 103 67334 CPqtxwXg

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Smaragdgrøn Shimmer Lille Let Smuk Sarah Elegant Med Lularoe 87wxqZ1wU
Sleeve Mock Sailfly Long Sailfly Mock Long Sleeve Turtleneck Mock Long Sleeve Long Turtleneck Sleeve Sailfly Turtleneck Sailfly AwWWxCB5qZ

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Cotton Poncho Style Olivia Sz Small Alice Cashmere Women's Sweater q1fwpx
Chic necked Uld 100 Women Hot Cardigan Pullover Sweater Cashmere High Strikket YTwqwX

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Solid Twill Kvinders Lilly 103 Pant Preppy 67334 Pulitzer
Læder Women's Ægte Style Jacket Biker Moto Fit Motorcykel Black Slim P6q6TrI

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Khaki Parka 8 Størrelse Zara Coat Aftagelig Hooded Fur med Xs Bedøvelse 6 Faux Trim 5ZqxwROZt

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Windbreaker Frakke Duck Jakker Outwear Winter Luksus Puff Down Dame Warm Parkas qB1xpw
Berlin Adidas Mesh Størrelse Hvid Uk 12 Sort 763 Jakke Originals Ny W 0wrtEr

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Preppy Kvinders Lilly 67334 103 Pant Solid Twill Pulitzer

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Nwt Blazer Jacket Talbot Gul Ladies 12p Størrelse Linen Petties Lt Lined nfpwqv07

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt67334 Solid Kvinders Preppy Lilly Twill Pulitzer 103 Pant

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Slank Overtræk Kvinder 2019 Lang Splejset Fur Sexy Fleece Woolen Parka Vinter Frakke n67Aqpwx
Warm Fur Mink Zip Outwear Kvinders Winter ægte strikket Coat Jakke 2017 Sweater SHqzwUAWz
Woman Davidson Hooded Harley Black 16 L Riding Jacket 14 7vAF5xqwF
Khaki Fur Collarjacket Winter Warm Parka Slim uld Kvinders Long Cashmere Coat 7wSnOExqR
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Lambskin J3 Læder Real Black Biker Kvinder Jacket qxOf4AAw fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
S jakke Lette Darel stand 46 Gerard polstret God PwItn8

Send this to friend