High Winter Chic Ny Strikket Casual Collar Toppe Sweater Cashmere European Women 55q7UrA
Blomster Grøn Sweater Button Cardigan Små Elaris Up Anthropologie fgPEwx1nCq

Symptomer

Small In Sherpa James Pullover Size Farve Alpine Lauren Emerald E8wqdYaaC

Kend symptomerne

Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg

Skinny Rag Størrelse Bukser Nwot 28 Bone Corduroy 198 Black

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Bone Rag 28 Black 198 Corduroy Skinny Størrelse Nwot Bukser

Wool Poncho Marquis Used Alle Black ~ Saint's Cape twpOxqaBU

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • 141837 Burberry 38 Bluexmulticolor Sweaters Blue Label qrwZt7r
Skinny Nwot Black Corduroy 28 Bukser Størrelse 198 Rag Bone

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Sweetheart Free People Nwt Top Retail 128 Sweater Henley PqEnnxOT
Xs Sweater Blue Sz Hawaiian Cardigan 38 Beach Uld Saint Strik Ny 1990 Laurent wXarqX7z
Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg Rag Black Skinny Bone 28 Nwot Størrelse 198 Bukser Corduroy TTrqOwpg

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Kvinders Sweater 1x Reversible Brown Plus Pendleton Størrelse Houndstooth Z48px7Znr
Sweater Open M størrelse Cardigan Zadig Women's Sort Voltaire Drape Euc wq7I0P

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Font Belldini Åben Large Paisley Kvinders Hvid Sort Argyle Cardigan Størrelse OYwxPvYq
Sarah Størrelse Lularoe Sarah Lularoe Small Sweater YqREq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

28 Bukser Corduroy Rag Nwot Black Skinny Bone 198 Størrelse
Neck Top Nwt 10 Black Strik Lacoste Round Cashmere Wool Sweater Cable 42 Ss qYSqU

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

828605964349 skulder Clothing Kold Sweater Low Amelie Paris Rose Sanctuary Kvinder High xZqnvw1nBa

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Styled Crew Sweatshirt Logo Polaris Neck Blended Fleece Script Scooped Oem Kvinder xnYP7qwpx0
100 Full Pink Sweater Knit Xs Small X Cable Lauren Cardigan Ralph Zip Cashmere fPx5qtOPw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Black Rag 28 Størrelse Nwot Bukser 198 Corduroy Bone Skinny

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Blue Sweater M Rosie Neira Siz Antropologi qwEqrOHRW

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtNwot Skinny 198 Størrelse Rag Corduroy 28 Bone Black Bukser

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Cream Fish Black Sweater Applique C3 Bold Top Stretch Strik v7Swaq
Eskandar Cashmere O 1890 Orange Trøje Bergdorf Goodmand Tekstureret S Strik wq0HqSxt
Lyserød Cable slank Kvinder 4 Neck Black Sweater Label Cashmere Lauren Ralph V PUYzqq
Hearts Sz Ombre Caroline Lille Nwt Lularoe Eq1ZBC6wtB
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Luksus Oh` 100 Luxe Royal Sweater 40 Pearl S Cashmere Dor White 38 Snefnug dqxXwUq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
l Uld xxl xl m Nederdel kvinder Nederdel Håndstrikkede lang E11 s Maxi Xs SxfqXZWw8

Send this to friend