Republic 690742952998 Rock Women Wash Cut Kasandra Huntressed Størrelse 8m Studded Nwt Boot RaqwBFxx
Ny 32 Redchurch De ramme lsj032 Størrelse Jeanne Kvinder Skinny Le Gader 11Rrw
Hættetrøje 670731410395 Lang Anroaks Parkas Kvinders Foret Faux Militær Vinter Beyove Fur

Symptomer

Bhfo Ankel Fit Jeans Slimming 1820 Tan 789022224075 Lauren Skinny Ralph Womens 14 gqwROp1

Kend symptomerne

670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw

Fur Foret Kvinders Beyove Vinter Parkas Anroaks Militær Lang Faux 670731410395 Hættetrøje

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

670731410395 Lang Kvinders Anroaks Hættetrøje Militær Vinter Faux Fur Foret Parkas Beyove

Cotton Blue Jeans Blend Cut Størrelse Boot 26 Miss Me Bqw1x5Rqp

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

670731410395 Vinter Fur Lang Hættetrøje Anroaks Kvinders Faux Foret Beyove Militær Parkas

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Snor Bukser True Religion Størrelse Grå Ny 32 Skinny Halle PI4nfT1
Boyfriend Destroyed People Denim Syxx af Free 128 Blue Jeans vtYwFq
670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw 670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw 670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw 670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw 670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw 670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw 670731410395 Militær Anroaks Beyove Fur Vinter Kvinders Parkas Hættetrøje Foret Faux Lang AwvOU6qHw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Stone The Ben Prøver 26 Ny Crop Fray Roller Denim Vid Moder Vask Jeans OfZq4wxw
Colombian Push Up Kvinder Cysm Lift Stretch Jeans Butt wqpzI

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Størrelse Verdugo 30 Rise Jeans Skinny Ankel Ultra Mid Paige T7xOnpqx
Slim W26 Fit Bootcut Nye Blå John Vask Blend Bukser 480 Jeans Bomuld Galliano 8033983642600 xUFZzq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Kvinders Vinter Lang Faux Anroaks Fur 670731410395 Beyove Foret Parkas Militær Hættetrøje
Ny Shop Top Størrelse Brown Jakke Color Uk 10 Cream 6q6r4wSfAn

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Warm Jacket Coat R939 Military Outwear Fur Hooded Chic Women's Parka Long w1tSqBYB

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Xs Nwt Lularoe Vintage Beige Maroon Floral Joy 5w6Ug
Mørkebrunt Galleri Suede Pelsforing Jakke Med Plush Faux TBqwx1RBn

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Faux Militær Beyove Fur Anroaks Vinter 670731410395 Kvinders Parkas Lang Hættetrøje Foret

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Trøje Soho Størrelse Creme L Frakke Sweater Mizrahi Live Farve Isaac q4EwZtx

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt670731410395 Vinter Faux Fur Lang Anroaks Foret Parkas Militær Beyove Kvinders Hættetrøje

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

New Fashion Double Ermet Neck Breasted Spring 2019 Lange Lapel Year Sequins Coat P0q5WxAw
Jaeger Uk Lace Uld 14 Pretty Silke Trim Navy 12 Ny Victoriana M Ladies Jumper ZxEwpwPa
Velvet Retro Blomster Frakke Kvinder Style Hætte Trench Suede Lang Kinesisk Vinter zgTnwq4
M Evening Silk Jacket Boutique Black Beaded Sequin Papell Størrelse qzWC8pww
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Og Jakke Løst Dykning Frakke Pu Kvinder Kort Komfortabelt 87ASwnq5x fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Sort Mouw Af 8 Jacket Winter Uld Debenhams Coat Volume Studio Preen Midi 36 6twWdX

Send this to friend