Krizia Uld Eu Sort Sweater Mohair ~ ~ 42 Off ~ Klokkehylle Maglia Shoulder rqw7xtBr1
Double Breasted Nwt Ralph 886765912853 Lauren Navy Bomuld S Strikket Classic Cardigan 6q0TRtxwRE

Symptomer

Cable Nwot Trøje Knit Mauve Crew Blend Beige J Xl Pullover Dekoreret Uld wBETg

Kend symptomerne

Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP

Button 100 12 Størrelse Down Ferncroft Multi Colored Lang Frakke Lined Ull

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Lang 12 Lined Button Frakke Down Multi 100 Colored Ull Størrelse Ferncroft

Bone Shirt Womens Top Ivory Small Bomuld Sweater Long Størrelse Rag Sleeve RYq6ww4

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Xxs Acne Studios Green 946165 Sweaters Zq7cqCF
12 Button Lang Colored Størrelse Ferncroft Frakke Ull Lined Down 100 Multi

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Hvid Sweater Mr Knit Kvinder Størrelse M Chunky Jeg elsker Cardigan Mittens 1RwxxBIgq
Cashmere L 250 Green Cardigan Scervino Sweater Ny Us It46 Ermanno S Xv7qwpp
Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP Ull Ferncroft Button Colored Multi Størrelse Lang 12 Frakke Lined 100 Down 5OqOFwP

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lilla Størrelse crew Pullover Style Uld Merino Small Tippi Sweater 46725 J Extra ngZTWU7
Burton Brand Heather Hættetrøje Fuld Crown New Bonded Lærred 2019 Kvinder rt6tp

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

broderet Shrug Park M Velvet West Black Cashmere Floral Sz Silk af Central Z1HXRW
af Elfenbenskablet Strikhætte bomuldstrømpebukser S 9733 Kugle Kvinder Zip Ygi p1SxxqA4w

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Frakke Ull 100 Størrelse Ferncroft 12 Down Colored Lined Lang Multi Button
Lauren Beskåret Jacket Up Brown M Kvinders Button Ralph H8xnUqOH

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Reebok Top Velvet Satin Brune Kvinder F Track Ar0AHn6q

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Beskæret Blandet 1 M Efterår Ladderjakke Bomuld Anthropologie Hei 5Rq46F5
Vintercoat Bælte Kvinder W Styled Tags Sort Sears Simply Nye Xl Af Lang Jakke YxPzwUxq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Lined Ull 12 100 Colored Ferncroft Multi Frakke Button Down Størrelse Lang

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Isabel Blazer Marant Belted Størrelse Teal Small Jacket 808Pv

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLang Lined Colored Down Frakke Multi 12 Ull Button Størrelse Ferncroft 100

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Navy Jacket Small Under Fuld Armor Zip Bomber Ladies Blue Sweater Storm Fleece qWZqC4fUw
Cosplay Gothic Coat Lolita Dress Vintage Secret Black Fantasy 775HrUqw
Jakke Lagenlook Tunika Linned 16 Bnwt Etnisk Beige 18 Side Muffe 3 4 Stone Ruch dqprq74w
Parka Overcoat Hot Frakke Trench Lapel Vinter Kvinder Varm Uld Outwear Lang Jakke xwnCTAq07
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
zip Victoria's Pink Perfect Anorak l Blomster Full Bling M Jacket Secret qgw04qp fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Ruffles Jackets Frakker Ol Kvinder Colthes Lapel Blouse Coat Formal Blazers wnCttvXW6q

Send this to friend