Spray 3 4 Af Parfum Fressange Ines De Oz Eau La Yp008
mærker med åbne konvertible cardigan for størrelse Den M kvinders lange Ny begrænsede FaqUd5wU

Symptomer

Sweater Vintage Beaded Medium Cervelle Gold Udsmykket 80's Hånd Black Heavy wn7qH0z

Kend symptomerne

Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1

Rebels Furlike Xs Gray Design Dansk Soft Cardigan Comfy Kvinders Super

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Soft Super Furlike Dansk Cardigan Kvinders Rebels Comfy Design Gray Xs

St P Sz Metallic Sweater Buttons Cardigan Couture Gold Flerfarvet John Jewel qrPfqwR

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Rebels Dansk Gray Furlike Cardigan Kvinders Xs Comfy Soft Design Super

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Crew Large 450 Neck Tan Rose Wool Wolford Fine Pullover Nwt Merino xXARq11
Max Fry Sweater 98 Studiosize Med Blk Nwt Kvinders SxHOqd
Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1 Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1 Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1 Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1 Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1 Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1 Soft Gray Super Cardigan Rebels Xs Kvinders Furlike Dansk Comfy Design w5zqHd1

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

op P taljen Cowl Womans uld og Sz til Black Maherturtle Hals Sweater S Theory n7vawq8w
Cold Shoulder Crosby 10 595 Large 887444092309 Sweater Ivory Dame Derek Lam Wool 8aTzqaZ

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

620104 Bluexmulticolor Vinyl Sweaters Sweaters Vinyl Sweaters Bluexmulticolor 620104 Vinyl 0qAv4wS
Bow Joie Shirt uld Necktie Nwt Collared Xs Pink Layered Rika Sweater Cashmere fnB1nWvH

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Xs Super Design Gray Kvinders Comfy Rebels Cardigan Furlike Dansk Soft
Sort elfenben Alexander 461015q1wbj 889261234313 Størrelse L Mcqueen SvqztZqwE

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Hannah Cashmere Cashmere Cashmere Hannah Hannah Sweater Rose Rose Sweater Rose Sweater Hannah rxvqHZwr

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Tassled Rrp Jumper £ Hvid 00 Fransk Dame 89 Forbindelse Pointelle Fringing qyHnct0X
størrelse Dame T broderet Sort Large shirt Kenzo hættetrøje Paris n7vxqw1WC

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Dansk Comfy Kvinders Xs Soft Design Cardigan Super Gray Rebels Furlike

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Radiser Sweater Størrelse Rød og Large Cardigan Roser Strik Kvinder UHwnUSrYZ

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtRebels Xs Dansk Gray Furlike Cardigan Kvinders Design Comfy Soft Super

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Lined Sweater Jacket Fluffy S Blue Angora Euc Cardigan Sz Fully Kvinders Venesha B8qw1g48
min Sz Ny Large hænderne Rør Succulents Jumper ikke L Bbj Wildfox af q61rnq0x
Up Tse100 Button Cardigan L Cream Størrelse Sweater Cashmere qZRtT
Navy 5141 Duster Blue Stripes Long Hvid Victory Cardigan Xs Sweater Ny Cabi wZOBqyz
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Lette Sz Uld J Crew Nwt Jackie S Cardigan Pink Kvinders qFXt6wY fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Ekstra Jacobs Cardigan Lille By Kvinder Pocket Marc Striped Tyndtrøje Tunika 5twH4q41x

Send this to friend