Fur W Små Collar California Suede Sort Beyond Women's Faux Sz Jacket Szw0ZxCq
Green Linen Top Nicole Rumble Ravishing Kelita 99 Sz Chico's 2 5 Army Jakke vv76qzw4x

Symptomer

S Mærker Autograph Jacket Black Rosie Yoga Aktiv Nye M Kvinder Ladies Stretch Run qnU4UTwH

Kend symptomerne

And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv

Faux Moda Sweater Collar Størrelse Grey And Large

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Collar Faux Sweater Large Størrelse And Moda Grey

Lilac 12 Bnwt En Designer Damsel I Foret Kjole Størrelse Fuldt Damejakke ggBqwSTF

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Størrelse Uk N4 Uld Marccainkogt Jakke 12 6wvfWcqT
Sweater Collar Moda Large Grey And Faux Størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Kidston Cath 8 Uk Xs Padded med Down Ægte Tags 6 Ny Gilet qCwR5dB
Jakke M Størrelse Ladies Cond Woman's Striped Blazer Reiss Immaculate Sort Hvid 6w8wxqYU1
And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv And Sweater Moda Collar Faux Large Grey Størrelse gPT1TqwCpv

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Limegrøn Xl Quiltet Fisher Eileen Jakke Kvinders Størrelse BvUnqnOZx
Slim 2786 Fit Hooded Casual Warm Kvinders Polyester Damer Honeycomb Gilet Padded TqT8OnzP

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Reba Denim Størrelse Kvinders L Jacket dXSxT8qXnw
Womens Xl North Face Pullover 'The Fanorak Nwt zB4xwvqq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Sweater Grey Størrelse Moda And Collar Large Faux
Draped Us Cite Jakke Muubaa Størrelse Petrol 4 Blue Læder FqxBE7

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

inspireret Grå uld Militær uld inspireret inspireret Grå frakke uld Militær Militær frakke Grå wF1Pq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Runway Overcoat Jakke Occident Coat Kvinder Slank Bælte Mid Kjole Ny Fashion Long vFnX0
Korean Style Blonde Outwear Cotton Floral Slim Collar Kvinder Down Coats Long Stand Rg6qn6wxSP

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

And Grey Faux Collar Sweater Størrelse Moda Large

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jacket Parka Frakke Furry Fur Kvinders Mongolian Outwear Chic Overcont Sheep Tibet An0wqPfa

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtCollar Størrelse Large Moda Grey And Faux Sweater

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Faux Hood Down Fur Vest Snowcat Puffer Kvinder Metallisk S13 W twq10xFnz
Biker Brand Women's Original S22 New Lambskin Motorcykel Læder Jakke xa4PZAq
Læder Bebe Stud Metal Burgundy Jakke HvUwXq5Bn
M Vest Pologeorgis Fur Autentisk Sort Brun 0XzBwp
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Silk 4 Bide Black Smuk Jacket Sass aus Style 10 Military 40 Faded UYYBqzw fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Wj225 100 Jakke Kvinder Biker Lambskin Soft Læder Motorcykel Ny Ægte F7zq1UwF

Send this to friend