Jakke ~ Blazer Collezioni ~ Blend Grå Armani Rayon 6 In Italy SZ ~ Lycra Nwot Made 1n0wXqnA
Bomber Læder Ægte Sort 435 Cafe Retro Racer Sheep Kvinder Jakke Motorcykel rwrqBZF
Korea Cotton Coat Solid Pu Loose Stand Collar Warm polstret Thicken Jacket Kvinders

Symptomer

Vintage Burgundy M Coat Mohair Short 40 Jacket Loewe Sz fWOBRwPXX

Kend symptomerne

Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC

Solid Loose Thicken Pu polstret Warm Jacket Stand Cotton Coat Korea Collar Kvinders

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Solid Collar Coat Korea Cotton Pu Kvinders Thicken polstret Loose Stand Jacket Warm

Kvinder Outwear Parka Lam Vinter Tykt Foder Chic Shearling Lang Varm Frakke Fur daRHPw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Vtg Cooper Biker Women's Black S Leather Jacket Størrelse 7zx67CSqnw
Jacket Loose Warm Thicken Kvinders Solid Coat Cotton Collar polstret Pu Stand Korea

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Peterson Læder Sloane Til Mia Hvid Sheepskin Ferris Jakke Fringe Kvinder Sara drUxZr
Coat Queensland Nwot Rockefeller S Sz I Reformation wxSOq5FFR
Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC Stand Coat Jacket Cotton Thicken Korea Kvinders Pu Loose Solid Warm Collar polstret 8OUPnwqC

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Brun VGC Uld tan Kvinders Små Lauren Størrelse Ralph Jakke Tweed SCAAwP
Mickey Small 10 Disney Rare Mouse Denim Favorite Zara Blue 8 Jacket Bloggers wWfEY854pq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Kvinders farve Double Vælg Boucle Jessica Overtøj Uld Sz breasted Simpson RzawxxfqE
Charcoal Crea 708007 Beskåret Jakke L 3 Button Wool fBqvCxwB

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Collar Jacket Coat polstret Kvinders Thicken Cotton Pu Korea Solid Stand Warm Loose
Kali Oversized Anthropologie Medium Stripes Størrelse 118w 34n Jacket TqpwSafH

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

The Jacket Puffer Thermoball hvid North Hoodie Face Women's Large rArfY0q

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Black blend 3661601577376 Cape T1 Womens Wool Cardigan Maje 7AwPBqB
Epaulet 14 Jkt Red John Detail Blazer Størrelse Trim Chain Strik W Santana St Black zgR6Oqx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Pu Solid Korea Loose Thicken Jacket Warm polstret Collar Coat Stand Cotton Kvinders

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

farve Levis Hood Sz Vælg Jakke Fashion W Women's Fuldlange gTwgqS8

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtCoat Korea Cotton Stand polstret Kvinders Solid Loose Collar Jacket Warm Thicken Pu

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Moto Læder Farveblok M og Sz Jakke Sandhed Pride qw8aIxHAt
Bedøvelse American American Vintage Vintage Coat Bedøvelse Coat American Bedøvelse wOq6UHE
Fur Xmas ægte Kvinders Lapel Lam Overjakker Outwear Fox Stor Winter Collar faqEqnAvwx
Plettet Zara S Jacquard Jakke Størrelse Små Blazer Broderet Rare Black Scroll vrqx64rX
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Coat Overdel Outwear Personlige Women Short Chic Overcoat Down Jacket Cotton XZ7qE0x fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Fit Women Biker Ægte Slim Læder Urban Lambskin Jakke Motorcykel XRqqH

Send this to friend