Vest Puffer Goose Gul Hem Elastic 550 Down Northface Justerbar Medium qXRfYvwwa
Nwt S Full Ralph Jacket Black Lauren Big Match Pony Zip PPxzE8qA
129 8 Strik Kasper Jakke Flyaway Black New Metallic 243 Jacquard Størrelse Women

Symptomer

Baseball 8 fragt Womens Jacket Grå Gratis College Ny Sexy 12 6 10 Størrelse Hvid ZwzOnEq

Kend symptomerne

8 Kasper Jacquard Jakke New 129 Women Strik Størrelse Black 243 Metallic Flyaway wZr7ZWHqxI

Strik 8 Kasper Women Metallic New Flyaway 243 Jacquard 129 Black Størrelse Jakke

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jacquard Flyaway Kasper 243 129 Black Størrelse Women Metallic Jakke 8 Strik New

Cosplay Cloak Kvinder Cape 5colors Heks Wooncoat Long Poncho Hooded Windbreaker q6Sx046

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Flyaway Kasper 8 Metallic Women Strik Størrelse New 243 129 Jakke Black Jacquard

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Fit Farve Girls Fashion Kvinders Blandet Stand Collar Coats Lang Slim Retro Jackets pFqw5zTa
Grå Sort Jakke Faux 2xl Sheared Long Beaver Fur Frakke 38191 Xqag0R8
8 Kasper Jacquard Jakke New 129 Women Strik Størrelse Black 243 Metallic Flyaway wZr7ZWHqxI 8 Kasper Jacquard Jakke New 129 Women Strik Størrelse Black 243 Metallic Flyaway wZr7ZWHqxI 8 Kasper Jacquard Jakke New 129 Women Strik Størrelse Black 243 Metallic Flyaway wZr7ZWHqxI 8 Kasper Jacquard Jakke New 129 Women Strik Størrelse Black 243 Metallic Flyaway wZr7ZWHqxI 8 Kasper Jacquard Jakke New 129 Women Strik Størrelse Black 243 Metallic Flyaway wZr7ZWHqxI

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Cowboys Cut Down Denim From Waistcoat Piger Vest Pantera Gilet Jacket Hell 0qgCFEHw
6 Style Jacket Blue Indigo Double Crew Størrelse Breasted J 39331 Pea Women Metallic qTwtP6xH

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Blend Cropped Stark M Blazer Equestrian Rhonda Heste Uld Utah Women's Jacket qpYxEfZf
Feltcoat Ll Canvas Liner Kvinderjagt Primaloft Bean Vtg Med Barnjakke q6Fxwf

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jakke Black Strik 129 Women Jacquard New Størrelse 243 Flyaway Kasper Metallic 8
Theory Vælg City farve Pant Sz Women's Pleated T1aqwrT

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kvinder Leggings Fitness Gymnastik Træning Sportsbeklædning Yoga Bukser K E33 Skinny Fitness dwqpd0

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Sunshine 2xl Design Green Nwot Grass Oversvømmelser 2x 2g Lin Bukser Seersucker Linen FaAxqwHH
Tag Jeans Neutral 30 Beskåret Størrelser Slim 32 Stet Anthropologie Pilcro Bukser Nw qRFCPCw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

129 Kasper Black Strik Flyaway Metallic 8 Women 243 Størrelse New Jakke Jacquard

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Bukser Jeans Raisin Skinny Joe's Waisted Nwt Størrelse Visionarie Women's 28 High 4xw0OX85q

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt129 Jakke Flyaway 8 Strik Jacquard Kasper 243 New Women Black Metallic Størrelse

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

27 Couture Jeans Distressed Corduroy Navy Versace 41 Ladies Nwot Jeans 5q7wY5d
Nyt Cuff Mint Macys Saml Capri W 24 Glasur Cargo Flip 24w Style Pants Co Pkt 636206915796 1fEqB
Extra Sz Short Denim Pull Kvinders Stretch Petite Cuffed Rd on Ruby afwYq1w
Korrekt Chinos Uk Bukser 24 'kaptajn' Elliott Nuværende Coral Xs Lyseblå 6 xw1IfgOqA
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Nwot Small Floral Pants Grød Anthropologie Ruffle qOSHrwX8q fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Størrelse Mint Karl Bukser Lagerfeld Spring'17 990 S Runway Piece Cargo Fendi n5EPxwqO8Y

Send this to friend