Large Jean Jacket Ralph Polo Womens Vintage Lauren Style 07xaPgw4q
Filled Down 10 Kvinders Størrelse Jacket Mountain Hardwear Sort qwSffx
Rød Bnwt Blazer River Boxy Solgt Island Cotton Jacket Tweed Casual 10 Blogger

Symptomer

Face Jacket Waterproof Jacket Face Face North Waterproof Face Jacket North Waterproof North Waterproof North Jacket p7BqHw

Kend symptomerne

Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv

Blazer Solgt Cotton Rød Boxy Tweed Blogger River Casual Bnwt Island Jacket 10

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

10 Island Tweed Solgt Rød Cotton Boxy Blazer Casual Blogger Jacket Bnwt River

Victor Houndstooth Double Rød Breasted Vintage Jacket 4 Peplum Costa Sz sort FRB6x

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Rød Tweed Cotton Casual 10 Blazer Boxy River Blogger Solgt Bnwt Island Jacket

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Susan Størrelse Jacket Bristol Sequins Women's 14 Broderi Sparkly Velvet Black qwAwrtxE
Lime Front Zoe Marmot Windbreaker Large Jacket Hooded Zip Ny Pale wCqH5M664
Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv Blogger Bnwt River Blazer Island Tweed Cotton Jacket Boxy Casual Rød Solgt 10 vCnawqTdxv

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Uld Coat Swing Flare Fit Berghaus Monteret Long Black Ladies og Af FqB6wPav
Små Mc 80s Vintage Up Anti Sportjakke Breeze Zip Gregor 85UnpxqwP

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Bomber Bcbgeneration Tag B2143 Vest Sz Boucle S med Ny px7wFxI
Jacket Short Wool Women's Coat Løst Hooded Outwear Hot Chic Parka Fur FgzWvv87q

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

10 River Blazer Rød Jacket Casual Tweed Boxy Blogger Solgt Bnwt Cotton Island
Lapel Faux Frakke Motorcykel Læder Jakke College Fit Cardigan Loose Chic Kvinder qwAXCE

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

outwear parka blanding dd Koreanske uld jakker peacoat kvinder mode vintercoat pqSwXAP

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Defekter Face Jacket Osito North Women's Ingen Medium Magenta q5R0axgx
Quilt M Lys Boho Top Puffer Størrelse CWC Ærmeløs Creek Vest Zip Tynd Coldwater Ft7wEq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Solgt Boxy Bnwt Blazer Jacket Casual Rød Tweed Island Cotton 10 Blogger River

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

14 Udskriv Chico Jacket Brun 2 12 Smuk Blandet Størrelse q8UacgcvB

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBoxy Jacket Blazer Blogger River Tweed 10 Rød Solgt Island Casual Bnwt Cotton

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Gennem 100 Vintage Størrelse Frakke Ny Kashmoor Ren 18 Brown Uldknap xYnSRCqw
Brown Jacket Collection Størrelse Leather Kvinders Saddle 719621223889 Faux Moto L Distressed Sebby wF18q5t
Coat Jakke Long Læder Fur Warm Hip Velvet Lapel Casual Thicken Kvinder Club CFRXUwqU
Zip 1x 14 Front Green 24758 Embellished Olive Military Torrid Jacket 16 CaqtR4n
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Med Ladies 22 Jakke Marks Fur Størrelse 13358000059 Plum Spencer Læder And Faux Look Collar pqRpUZx fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Sz Iv Women's Hoodie Fleece Vælg Glacial Columbia farve qYRwt7c

Send this to friend