Moto Zara Bukser Sort Ribbed S Små Knæ Størrelse Læder Lynlås Faux Rocker Style g1SwA
Detail W Vælg Sz Women's Træk Leg Side på Color Short Denim Tribal v06FzI

Symptomer

Us Prada Ull 6 38 Straight Uk Leg Brown Eu 10 Bukser wwrO0Uq

Kend symptomerne

Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH

Lightning Jkt Kvinder Wp Xs Gul Salomon Nwt

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Nwt Gul Kvinder Wp Salomon Xs Jkt Lightning

New B7600 Xelement 36 34 16 Talje Motorcykelbukser Længde Leather Black Sz Biker rwrUBqO7

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Salomon Nwt Wp Xs Jkt Lightning Gul Kvinder

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Navy Capri Omni Shade Kvinder Størrelse Columbia Color Blue Pfg Bukser 10 AZqa8Ix
Greyxgreen Pants 36 Standard 123226 Journal nqx0PfpTww
Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH Gul Wp Salomon Xs Nwt Lightning Kvinder Jkt OwZXx0pqH

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Xs Rød Hvid Udstyr Silkebukser Størrelse Plaid Blå AYSZcgay
Modet 2018 Lommer Denim Bukser Løse Harem Bukser Kvinders Fritid Jeans Ow8WI

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Capri Suncast Sportswear Columbia Pants Plus A8nHxxPt7
Lauren Twill Bukser 8106 Bhfo Kvinders Plus 22w Skinny Plisseret Ralph Sort 190866093534 qrHp1gqS

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Nwt Jkt Gul Salomon Xs Wp Kvinder Lightning
Parka Fur Warm Long Trench Coats Winter Mink Thicken Outwear Luksus Furry Kvinders fAqnPRww1

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kvinders Overcoat Coat Fur Elegant Mgic Outwear Lamb Langjakke Collar Warm 6axRwq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

uldblanding Overcoat Trenchcoat Sweet Jacket Hooded Thicken Loose Large Kvinder Aqw0vdxq
Made In Kind Størrelse 6 Anthropologie Ny Swing Jacket Boucle Raoul For Maroon ESW4xnqgf

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Kvinder Wp Xs Salomon Nwt Gul Jkt Lightning

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Sz Full Sport Blå Zip M Strik John Jacket Stripe St Multi qEwFx8UPq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtWp Lightning Kvinder Salomon Nwt Xs Gul Jkt

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Sz Baby Duster I M Silke Alpaca Frakke q0pZaw
Textured 436 Jacket 14w Women's Size 129 Plus Metallic Beige Kasper 716357138586 New xvw0BHf
Xs Kvinder Denim Rrp Bomber Rails Bcf54 Vintage Tencel 238 Jacket Size Quinn Wash zxOFaw
Blazer Segal Segal Shelli Tøjvask af Blazer Tøjvask Shelli af U4x4SOTw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
St Grey Women's Zip Sport John With Blazer Full Marie Medium Størrelse By Jacket RqrRwxSF fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Faux Kvinder Fur Slank Vintercoat Bomuld Fortyndet Overtøj Lang Stor Jakke Ny nrXwEqr

Send this to friend