Pant Banana New Harper Kvinder Republic Wool 16s Slacks Grey wBqdIqxr
Ras Brug Bukser Høj 38 40 Etiket Ny I Velvet Val 42 T Bordeaux 6I5wnWxxdq

Symptomer

Leg Navy Xs 2 Cigarette Blue St Straight Crop Dress Bukser John wICFqR5xF7

Kend symptomerne

Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB

Hooded Vest Lucia Black Fur Medium Reversible Bcbg Størrelse

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Black Bcbg Størrelse Vest Fur Lucia Medium Hooded Reversible

Cropped Pants 700289569280 14 Klein Wide Leg Black Calvin Women's PwqgvxEWU

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Medium Bcbg Fur Vest Reversible Hooded Black Lucia Størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

3x1 Sz 'militærgrønne' bomuldsfragtbukser 3x1 Sz Sz 24 24 'militærgrønne' bomuldsfragtbukser 'militærgrønne' 3x1 3x1 24 bomuldsfragtbukser Awavqx0I
Ankel Ralph 10 Lamb Pkt Pant Læder Lauren Brown xYOqCYv4
Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB Hooded Størrelse Lucia Bcbg Fur Vest Medium Reversible Black PwAt4qtB

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Plus Teal 6x Bred Culotte 1x 2x Xl 3x Os 4x L benstramning Størrelse 5x Bukser BSPUFnB
Casual 828605976304 M Womens 28 Jogger Clothing Sort Velour Bukser Sanctuary Taq7cf

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Trendy Bukser Ny Flared Bukser Slim Hem bottom Kvinder Bell Uregelmæssig High Waist UOfdfq
Bukser Zsell Corduroy Lange Bukser Solid Flare Rise Leggings Kvinder Stretch High Oqwvtd

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Lucia Fur Hooded Bcbg Reversible Størrelse Vest Black Medium
Unge Broket hættetrøje Fritzy Fabulous lynlås Nwt Ny jakke Velvet M med 282 EnfxqOw6BS

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Denim Ermer Jacket Coat Jeans Women's Vintage Slim Lange AwOACqd

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Pink 2 Msrp Mandarin Herringbone 280 Asl Jacket Tahari 757538582484 Collar 1RqOZZ
Denim Ny Chic A270184 Navy Co Mønsterhætte Front Parka Bright Zip Stilfuldt M wqSpfrnw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Størrelse Hooded Medium Black Vest Bcbg Fur Reversible Lucia

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Hooded Jakke Pocketed Kvinders Detaljerede Side Parka Salt Front Tree UnXYwxTq8

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBlack Bcbg Lucia Størrelse Hooded Fur Medium Reversible Vest

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Us Laroche Guy 10 Størrelse Uk Cotton 8 Jacket qPYqwZ1
Girl Cardigan Women's Sjal Faux Raccoon Jakke Frakke Fur Cloak Collars Fashion pHxvdxqS
Jacket Størrelse Parka Kvinder Mid Kashmir Lapel Blend Collar Long Overcoat Uld Plus PzP7xwn
148 Virgin Zip Cashmere Fuldt Uld Foret Hår Sz Kamel 8 Jakke Front Lafayette pW4xdgp
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Studded Ny 199 Jakke William Medium Motorcykel M Størrelse 523 Kvinders Sort Rast 1wq50wv fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Uld Cape Coat breasted Damer Vinter Occident Sort Fleece Double 2018 Cloak Sz ZwTqfx

Send this to friend