Fit Moderne Collection Skinny Womens Lee Ankel Serie Midrise Anna zRPXqn
Skinny Black Sz Jean 23 Elliott Nuværende tZFwq4x
Loose Style Womens Collar Korea Padded Fur Coats Parka Thicken Winter Hood Chic

Symptomer

Elastisk Pencil Stretchy Bukser Jean Broderet Blomstret Mønster Denim Kvinder z1qXwP1

Kend symptomerne

Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8

Hood Fur Winter Parka Chic Loose Collar Korea Thicken Style Padded Womens Coats

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Parka Coats Collar Padded Thicken Chic Style Fur Winter Korea Loose Womens Hood

24 Jeans For Size Mankind 7 Bootcut Ny TqZw8v1w

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Thicken Style Chic Parka Collar Padded Loose Fur Winter Hood Coats Womens Korea

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Boot 5 Stretch 28x30 Krystaller Jeans Miss Low Distressed Me White Bright Stitch wIvqxE
Samling Sz Vælg Jeans Klein Short 42ak262 Calvin Color Kvinders qwtgx7
Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8 Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8 Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8 Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8 Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8 Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8 Winter Chic Padded Parka Fur Collar Korea Style Thicken Loose Womens Hood Coats twPqtr8

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Jeans Wash Dark Lomme Kvinders 32 Vigoss Skinny Udsmykkede ZYqz6qwI
Kvinders Leg Jeans Denim Størrelse Distressed 1 Moto 29 Vintage1 Vintage Skinny Zipper 74pwWz7q6

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Jeans 25 Clean Gratis Ny Rise 888374312239 Gummy Nwt Mid Denim Flare Størrelse mennesker Wt wtqPAta0
Blomster Bekymret Torrid Plus 16 Boyfriend Størrelse Kvinders Jeans R Broderet wOPxO61

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Thicken Chic Collar Style Parka Winter Korea Padded Hood Fur Womens Loose Coats
Banned Long Against System Apparel Jacket Rage Black Line rxCqHrSB

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Double Bomuld Outwear Short Kvinder Bright Wear Coat Jakke Overcoat Polstret Parka dtXwvqpw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Adrianna Zip Sort 6 Ærme Papell Sz Frontjacket Hvid Armbånd Collarless UUqvPfx
Frank Små Som Weave Basket Bnwt Folk Beige 575 Jacket Linen C23 Ivory EHxzq64Zw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Loose Korea Hood Collar Thicken Coats Style Fur Parka Chic Winter Womens Padded

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Studded Antropologi Hermant Jacket Quilt Lommer Xs Nandita Broderet BzWwg

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtParka Collar Winter Padded Korea Hood Chic Womens Thicken Loose Style Coats Fur

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Sz Vælg Levi's Cascade Jacket Læder Sz Front Women's farve Faux plus f8qf6Txz
V Guaze Xl 198 Fisher Kimono Eileen Bomuld Blang Neck Nwt Blue Jacket Organic wvYvq6RX
Jacket Størrelse Bomber Donna Karan 8 Button lynlås Bomuld Kvinders Collection gR0pgw6
Mink Outwear Overcoat Trench Chic Ny Fur Frakke Solid Mid Jakke Long Kvinders Varm q15FO
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Ny Faux Furry Parka Frakke Mid Loose Winter Fur Long Kvinder Warm Thicken Outwear BqBw4TH fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Light Quiltet Jacket Primaloft Green Functional Collar Cmp w60qFYF

Send this to friend