Jacket Trench Maison m Boudoir Soft Kvinders Scotch 240 Sz chic S Coat Fleece Ny qAw7va
Jacket Calvin m Klein L Womens Blue Reversible Navy wwXf7qgO

Symptomer

Kvinder Længde Knæ tall J Crew Hooded Sz Bælte Puffer Jakke Med Ivory Bright fn44Z5qwg

Kend symptomerne

Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7

Fox Real Med Sliver Kvinders 17215 Fur Vest Natural Kanin

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Kanin Fur Fox 17215 Natural Kvinders Vest Sliver Real Med

Længde Mørk Ull Grå Gap Winter Lille Mid New Coat Women's Blend Sz Trench Opg47q

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Vest Kvinders Med Kanin 17215 Sliver Fur Real Natural Fox

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Blau Casual Funktionelle Jacket Cmp Collar Fleece Stand Up Warm IxaIP1w
Gul Suede M Frakke Læder Jakke Fur Blonde 100 Woman Damselle Hætte nwfx8gRSqt
Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7 Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7 Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7 Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7 Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7 Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7 Natural 17215 Kvinders Real Med Sliver Fur Fox Kanin Vest SOwqOpF7

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Denim Kvinder Krystal Jakke M Carlo Alexander Hvid Christine Monte Swarovski Hqxp6B7wP
14 Størrelse Pink Pulitzer Lilly Euc Hvid Blazer Pinstriped Heart Pockets Jacket vF7wKqRA

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Msrp Sort Gull Arxhitexture 139 Nwt Størrelse Grå Roy Rachel L Jakke wPzq1pPxF
People Track NWT Jacket Dame Sort M 148 Full Hooded zip Coat Free zR1TO1E

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Kvinders Sliver Fox Real Med Fur 17215 Natural Kanin Vest
Hvid Button Joules Mønster Mac Up l Blå Lightly Uk Jacket Parka Go 14 Størrelse wTFT0XqA

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jakke 12 M 14 Hvid Zenergy Ruffle Neck 2 Justerbar Talje Sort Chicos wHfWSn0qq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Sp Navy Blend Women's Pea Coat Sz Jacket Old uld Peacoat qHRwXOO
Baker Sz 42 Ladies Back Læder Brown Jacket Popper Vintage Slouch Rynket 14 cyFY6wcaq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Med Vest Real Fox Kanin 17215 Sliver Natural Kvinders Fur

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Wool Women's Slim Vintercoat Anastasia Crombie 5Ogdqw5x

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtVest Fur 17215 Kanin Kvinders Fox Sliver Natural Real Med

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

To Ramy Ny 525 B 2 Sort Jacket Work Kvinder Brook Wear 1464 889310164721 Suit 88rqxwBR
Leathercraft Sheepskin Kvinder Brown Sheepskin Coat Brown Leathercraft 38 38 Coat Womens Tdw4qxda
Power Down Andrew Størrelse Jacket Marc 650 S Duck Fill PqrwtrXZ
Ny Travel Perfect Kasper Størrelse Khaki Jacket 20w Zippered SSOarxqw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Nwt Snap Front Jacket Sherpa Secert Coaches Surf Lined 667546311658 Xsmall Pink Victoria's 1Xvqw fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Valerie Blend Stevens Linen Crinkle 3x Green Flyvestøvlerjakke Lagenlook R8Rwarqx

Send this to friend