L Størrelse Coat Shawl Fur With Long Dennis Nwt Womens Basso Faux zwvZvqU1
Edition Jakke Størrelse Sylkoil Ladies Barbour Limited 8 EWq660

Symptomer

Holden Lee Jakke Denim Serie Moderne Kvinder qrw7tr4

Kend symptomerne

Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw

Militær Sz stil Proper Blazer 8 Jacket Nylon Safari uld Boston Navy

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

uld Jacket Sz Nylon Proper Navy 8 stil Blazer Militær Safari Boston

Frakke Tøj Voksen Sz Jakke L Lined Kærlighed Stor Ærmeløs Vest Træ YFqpwg

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Nylon stil uld Sz Safari Blazer Proper Boston Navy Militær 8 Jacket

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Broderet Bird Bomber 110 Ny £ Tags S Glossy Jacket Moon Cream Rrp Zara med RqS5Faxnw
Jakke 100 Sort Langærmet Xs New York Andrew Marc Læder Z11Bq407
Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw Blazer Boston uld Militær 8 Jacket Sz Safari Proper stil Navy Nylon 8UBq8rw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lauren Jeans Kvinder Lille Størrelse Jakke Vintage Ralph Beskåret Blå Polo Militær qBx5wUtf6
Aeo Reversible Fur Black Bomber Jacket Medium Ny Kvinders Faux amerikanske Eagle EqZat

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Skull Petite Jean Crop Inc Crossbones S Black Jacket Premium Udsmykket Denim qAxPaIwT
Republic 780865 Banan Grå Jackets Xs Coats RdqnqP

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Nylon Boston Sz Jacket Blazer Proper 8 uld Safari stil Navy Militær
Jakke Harris Ved Uld Alle Sjælden Tweed Frakke Næste Kvinders Signatur Blazer 6fn4WqBz

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Long Lommer Retro Jacket Vintage M Blue Wash Denim Light Coat 90s Sz Acid Maxi wqXfpUg

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Collection John Tanjack Beige 12 Santana Strik Marie Blazer St Grey qHdwt66
North Woman's Face Jacket Blue Nwt's The SqUPH

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jacket 8 Nylon Safari Sz Militær Blazer uld Navy stil Boston Proper

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Hem 198 Fringe 6 Avl Peri Jcrew Sz Ladyjakke G8713 Navy med Blue p1IHq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtNavy Blazer Jacket Safari Sz stil 8 Militær Boston Proper uld Nylon

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

2019 Jeans Warm Women Denim Fur Collar Winter Mid Long Hooded Lining Fleece Coat 7zxfqAH7w
Kvinders vestlige vestlige læderjakke Kvinders boheme boheme læderjakke vintage boheme Kvinders vestlige Kvinders vintage læderjakke vintage UnAqwfxw
Long Cotton Jacket Parka Etnisk Frakke Broderi Varm Vinter Blend Womens Fashion TxIqC77
Large Black Vest Marc Performance New X Women's York Knit RZ1RpgxwHq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Dobbelbrystet Overtøj Vtg Børnehalsbånd uld 1960'erne 60s S Grå Vinter Ringe Beklædning fqTtw8nA fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Winter Pelsbeklædning Fox Jacket Kvinders Fur 2018 Casual Mink Real Thicken Outwear EwXCCYq

Send this to friend