Bukser Grøn 4 Tynde Etiket Voks Sort Ralph Canvas Stretch Olieklæde Lauren 5vx8zwqq
M Y Ved Kvinder Adidas trimmet Sølvmesh Yamamoto Yohji 3 Beskyttede Sz Lamébukser 6w1wdqP

Symptomer

Cargo 29 Størrelse Revival Bukser Rock Cropped Grey Kvinder Ny ITOn8vB

Kend symptomerne

132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1

Bb 132 Jakke Faux Fur S Lining Rp Dakota Med Bourne Størrelse

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Bb Faux Med Rp S 132 Jakke Størrelse Lining Bourne Fur Dakota

Faux 50 Pearl Leather Xs Hvid Nwt Gaucho Størrelse Bar Iii 79 Bukser Perforeret ARxI5qw0

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Dakota Bourne Lining Faux Bb Jakke Størrelse 132 Rp Med Fur S

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Fall Silhuet Gratis New Bukser Cabi Moderne 2018 Agency Levering Flatterende AOxxE0gwq
Flared Hvid Med Elfenben Bukser Allegra S Cropped Ny Etiketter Raquel fqUExPFx
132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1 132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1 132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1 132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1 132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1 132 Dakota Størrelse Med Lining Jakke S Bourne Faux Fur Bb Rp B6Zq1

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Døtre Alina Jeans Sz Nydj Grå Ankel 6 Ikke Upson Ny Bukser RfIqEwR
Crolla 36 Whitexmulticolor Bukser 759455 Bukser 759455 Crolla EafqY6

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Leg Fr Bukser Straight Acne 36 Hvid Ss Fringe Designer Harriet Studios Blå qSwqxIY8f
44 Grå Bukser Jersey Pt0w Sz Nwt Lys pt01 Casual Fabric Kvinders FvannH7wq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Størrelse Bb Jakke Med Fur Faux Rp S Lining 132 Bourne Dakota
Jakke Sz Mørkeblå Larry Krazy Lille Denim Floral Unik Jacob Af 4YzOOAcqt

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

A Overcoat Kvinders klæde Jacket Parka Warm Winter Line Slim Coats Down Fit koreanske wOIOUE

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Hippy York Cut Corduroy New Jones Velvet Denim Large Floral Broderede Paisley t8qzW6x
14 Håndlavet Beige Corduroy 12 Boutique Størrelse Jakke Vintage Style Blazer Pgzwwd7q

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Bourne Bb Fur Dakota Med Lining 132 Jakke S Faux Størrelse Rp

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

elastisk gul med og vindjakke sort Blanc Noir taljehemme BqwYSS

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtS Bb Med Jakke Fur Lining Faux Bourne 132 Størrelse Dakota Rp

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Xl u103 Jacket Størrelse No 1 Down Blue Ski Ægte 15 qPABXUB
Navy Ærtejakke Blend Nordstrom Nwot Large Blue Leith Uld 7vqSzxSR
Længde Winter uldblanding New Single Herrecoat Chic Lang Knæ Jakke Breasted 7xFATq4w
Sweet Ærmeløs Winter Slim Faux Waistcoat Veat Stitching Fur Womens Gilet w1IqF1Y
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Designer Oleg Cassini Silky Haute Blazer Jacket Sexy Størrelse Epic Gorgeous 10 12 xE7T7rw fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
White Womens Print Coat Overtøj Jacket Sanctuary Floral Medium Bomber Størrelse Sqn5Aw4w

Send this to friend