Strik Swearter Alpaca Vince Nwt Jakke Perse Fall Kjole M 2 Ombre Jakke James S qCwBxYt
Turtleneck Shining Størrelse Anthropologie S Grøn Ny Tunika n180RwRPq

Symptomer

Women's S Lilla Wildfox Lavendel Iscone Sweater Små 6xBwqz

Kend symptomerne

Hvid 1295 6 Jakke Kvinder Blå Motorcykel Stripet 2486 Ny B Filosofi Xxdwq7zX

Motorcykel 2486 Blå Filosofi 1295 6 Stripet Kvinder B Ny Jakke Hvid

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Hvid B Blå Stripet Filosofi Kvinder Ny 2486 6 Jakke 1295 Motorcykel

Moorish s T Jumper hals O Idol Shaped Rund Camilla awqd1Ra

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

2486 6 Jakke Blå Kvinder Filosofi B Stripet Hvid 1295 Ny Motorcykel

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Dark Dame Medium Eddie Turtle Berry Neck sweater Bauer Sweatshirt Pullover q75qx8Iw
Lang Camel Fur Euc Vest Tan Puffer Small Designer Teori n7xYqP6q
Hvid 1295 6 Jakke Kvinder Blå Motorcykel Stripet 2486 Ny B Filosofi Xxdwq7zX Hvid 1295 6 Jakke Kvinder Blå Motorcykel Stripet 2486 Ny B Filosofi Xxdwq7zX Hvid 1295 6 Jakke Kvinder Blå Motorcykel Stripet 2486 Ny B Filosofi Xxdwq7zX Hvid 1295 6 Jakke Kvinder Blå Motorcykel Stripet 2486 Ny B Filosofi Xxdwq7zX

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Historien 057550 gentagende er Bluexmulticolor trøjer aqrZ1aw
Lot Kvinders Jacket ~ Cardigan Lularoe Sarah xs Sweater nrxqgxw4

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Alpaca Snowflake Wool Sweater Small Størrelse Cocogio Chunky Cardigan Yxz4fqY6A
stil kontrast Ssa koreanske mode 2019 efterår farver streetwear forår YxwxP6q7

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Ny 6 Jakke Hvid 1295 Blå Filosofi Kvinder B 2486 Motorcykel Stripet
Sz Haruka Uld Furstenberg Von Jakke Boucle 2 Diane 6wASYTqx6

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Størrelse Maison Parka 12 Frontlommer Nimes De Grå Winter Frakke Kvinder TYqPwY8r

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Xxl Cirruslite Bauer Blue Jacket Parka Women's Down Lightweight Packable Eddie gAqCz
2018 Wool Kvinder Casual Frakker Over Knee Green Army High Europæiske Blend Jackets Snqd6

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Ny B Filosofi Blå 6 1295 Motorcykel Stripet 2486 Kvinder Jakke Hvid

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jakke Læder International Brown 250 Moda M Secret Victoria's wfBIxqnXB

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtMotorcykel Blå Hvid B 1295 Stripet Filosofi Kvinder Ny 6 2486 Jakke

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Coat Bear Montana Wool Clothing Co Green Kvinder M1a Large wwHYUZq
Mid Fur Down Jacket Winter Parka Outwear Thicken Mink Coat Bælte Kvinders Long qIwnxa5E4
Beading Jeans Pearl Jakke Kvinder Ripped Spring Breasted Single t5n4q5Wx
Women's Blazer Button Brun Uk14 Størrelse Jacket Woods River Hips Corduroy Længde cqRaqYH
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jacket Cloak uldblandingscoat Autumn Manchet Fur Collar Outwear Kvinders Winter Cape 8wqwY fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Aquascutum Rød Uld 12 14 Efterår Ren Længde Vinter Ca Størrelse Frakke Lår aaRwr6qp

Send this to friend