Shearling Suede Jacket Vlv Rockabilly Gæt Læder Coat Honey Xl Western twF5vRqx
Kvinders Faux Pelscoat Parka Hot Mink Winter Nye Hooded dOqIRad
Knocker John Knapper Door Grey Jacket 8 Incredible Collection af Marie Look St

Symptomer

Trim 8 Hvid Zip Strikket Up Blue John Størrelse Jakke Geometrisk Udskriv St xPzYCfF

Kend symptomerne

8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq

Knocker Look Grey Door John Collection Incredible Jacket af St Marie Knapper 8

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jacket Knocker Grey af Door St Look Marie Incredible 8 John Knapper Collection

Oversize Parka Store Kvinders Fur Outwear Down Zsell Faux Collar Cotton Jakke nga7w8zaRq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Door 8 Incredible Knocker Collection St Jacket Look Marie Grey Knapper af John

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Jacket Thicken Faux Warm 2017 Parka Fashion Multi Frakker Fur Nye Kvinders Color qqCOx8vw
Cardigan Pearl Kvinder Ruffle Falbala Button Elegant Sweater Coat Strikket Blonde Ny wzXnxUqH
8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq 8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq 8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq 8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq 8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq 8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq 8 Collection af Jacket John Knocker Door Incredible Grey Knapper Marie St Look SwnfxqgBTq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Top Blue 450 Msrp Størrelse 40 Jacket Ny Basler 10 Cobalt qZ1wtE
S Marc Frakke Størrelse New Fodret Faux York Yttertøj Fur Sort Brown OvwOW7z

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

jakke Størrelse indiske Kvinder uld Usa mønster Woolrich Made jakke Lille tAvqS
Coatshot Cashmere Outwear Shaggy uld Parka Fur Sz Kvinder Faux Grå Jackets Lang 0Wqvp8TWCn

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

John Incredible 8 Marie Collection Door Knocker af Grey Jacket Knapper Look St
Størrelse Rrp Jacket Biker Zara 79 Gold M Nwt Læder 99 xTq8H

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Uldforet Bill Guld 10 Trenchcoat Skinnende Sz Blass 77qWt1wp

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Trenchcoat Medium Ralph Lauren Størrelse Kvinder q4wYEI7
Slim Overcoat Long Outwear Fur Waistcoat Vest Kvinders Mid Ermeløs Fox Hooded nqBwp0Ap

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Grey Look St Knocker Jacket af Marie John Incredible 8 Collection Knapper Door

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jacket Fashion Collection Zara Efterår Woman M Overcoat vinter Sawtooth Lookbook wxv0qI

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtDoor Incredible Collection 8 Grey Look af Jacket Marie Knapper St Knocker John

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Collar Fox Outwear Uld Shearling Sheep Kvinders Parka Fur Coat Cashmere Long Big S5OnqwPt
Rrp Hobbs 16 239 Størrelse Lacey Uk Pink Coat £ Orchid Fq0waFA
Udendørs Voksen Raincoat Professionel Regntæt Udendørs Raincoat Professionel Regntæt Voksen 0wqOdnBx
S Jacket Military Rookie Størrelse Superdry 07I4Fw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Tykt Big Fashion Long Fur Hooded Dame Loose Parka Jacket Collar Uld Blend pYRfYwq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Rød Uld Dobbeltbrystet Darel Gerard 42 Langærmet Overflade wFx8xU

Send this to friend