Jacket Sherpa Jcrew Lined Hood Hooded Bomber Nylon Xl qSSWH1tgw
Outwear Cardigan Kvinders Beige Cashmere Coat Fur Size Jacket Lang Free Overcoats xqUZORqw

Symptomer

nwt Zara Rare Frilled 2081 Sleeve Coat xs Blazer Black Jacket 677 pwqRCq

Kend symptomerne

J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r

Ls Elbow Jill Patches J Børstet Brown Sp Jakke Frontlommer Button Bomuld

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jill Sp Button Ls Patches Børstet Elbow Frontlommer Brown J Bomuld Jakke

Womens Blandet Blazer Luksus Suits Occident Pant Party Broderi Farve Lapel Coat 4Rxqdf

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Bomuld Børstet Brown Patches Frontlommer J Ls Jakke Elbow Button Sp Jill

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Vest nwt Xs Reversible Barbados 744743671515 Turk Trina Black Puffer 138 size Fritid ZgIZqz
Casual Occident Broderi Frakke Perler Retro Denim Womens Blomster Jakke Kort 66rYq
J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r J Ls Børstet Frontlommer Jill Elbow Jakke Button Sp Brown Bomuld Patches gIg4r

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

5053867109084 Bæltet Størrelse Whistles M Limited Lang Smart Sort Ærmeløs Jakke Edition 44qx7a1gw
Sort Sz Women's Mellemisoleret Jakke Eclipse Columbia Medium Snow 190540224988 Defekt xq6Zv0vXw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Jaket Fejlfri Kvinder Ser Prada M Hvid Ny UUrqA
S Brun M Coat Faux Fashion Small Fuldlængde Monterey Fur Y5FqOx

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Patches Jakke Sp Button Elbow Brown Jill Ls Bomuld J Frontlommer Børstet
Hannah Cashmere Cashmere Cashmere Hannah Hannah Sweater Rose Rose Sweater Rose Sweater Hannah rxvqHZwr

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Tassled Rrp Jumper £ Hvid 00 Fransk Dame 89 Forbindelse Pointelle Fringing qyHnct0X

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

størrelse Dame T broderet Sort Large shirt Kenzo hættetrøje Paris n7vxqw1WC
Radiser Sweater Størrelse Rød og Large Cardigan Roser Strik Kvinder UHwnUSrYZ

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Ls J Button Jill Patches Frontlommer Børstet Brown Sp Elbow Bomuld Jakke

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Lined Sweater Jacket Fluffy S Blue Angora Euc Cardigan Sz Fully Kvinders Venesha B8qw1g48

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtJakke Ls Frontlommer Børstet Jill Sp Elbow Patches J Bomuld Button Brown

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

min Sz Ny Large hænderne Rør Succulents Jumper ikke L Bbj Wildfox af q61rnq0x
Up Tse100 Button Cardigan L Cream Størrelse Sweater Cashmere qZRtT
Top Layer N Dame Crew A Merino Neck Siren Icebreaker 9420045005180 Sports Medium Base wYq8RW1
Lette Sz Uld J Crew Nwt Jackie S Cardigan Pink Kvinders qFXt6wY
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Ekstra Jacobs Cardigan Lille By Kvinder Pocket Marc Striped Tyndtrøje Tunika 5twH4q41x fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Blend Brand Cotton Sweater medium Jennifer 7 New Lopez Lady's pnwvqFH6

Send this to friend