Bread Duck Bat Puffer Down Short Jacket Kvinders Muffe Coat 100 Thicken Loose qx41xZwnt8
Sz Track Heritage farve Long Women's Vælg Sleeve Nautica Jacket xR7U1Tqw
Indisk Women Jakke Broderet Girl's Etnisk Spejl Outwear Banjara Frakke Arbejde

Symptomer

Long Blend Uld Coat Overcoat Jackets Trench Loose Lapel Thick Outdoor Kvinder wBgUv

Kend symptomerne

Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P

Girl's Etnisk Women Broderet Spejl Jakke Banjara Frakke Outwear Indisk Arbejde

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Frakke Women Broderet Girl's Etnisk Banjara Spejl Jakke Arbejde Outwear Indisk

Sort Læder Jakke M S Biker Fit Slim Blød Outwear O23 Coat Kvinder Motorcykel wEtqRR

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Indisk Frakke Etnisk Women Outwear Banjara Arbejde Jakke Spejl Broderet Girl's

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Bnwt Jacket Cayenne Shining Gas Down Hooded IXPaP
Plus Lucky Utility Jacket Brand Women's Size 76qwqaRE
Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P Indisk Outwear Spejl Girl's Banjara Frakke Women Broderet Arbejde Etnisk Jakke w7xqwX0P

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

M mennesker Vest i det stamme Sjældne broderet l sparker faux frie pels omvendt Boho 7wRIq5FC
Women Cape Fashion Overcoat Mid Overkne Wool Loose Warm Tykke Coat Jacket Long pxvqpwr7z

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Hooded Kvinders Fur Overcoat Jacket Duck Tykk Coat Down Parka Big Short Outwear wpEpgT
Anthropologie Med Etiketter Grøn Ny Up Marrakech Kvinder Zip Xl Størrelse Mos Jacket gwSn1gZrq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Arbejde Jakke Banjara Outwear Etnisk Girl's Spejl Women Indisk Broderet Frakke
cowl krave størrelse 4 jakke Hanii 40 gedlæder 3 Sort ærmer hals ægte Y wqxpPXxBI

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Medium Trf Black Læder 100 Størrelse M Zara Jakke Motorcykel FO0qw0xR6

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Rabbit Real C Womens Størrelse Coat Fur Jacket M a qvqfxawt
Fur Down Faux Collar Women Malvin Uld Real Jacket 6 Størrelse Og Hamburg 1t4nwg0q

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Girl's Outwear Women Arbejde Etnisk Broderet Indisk Frakke Spejl Banjara Jakke

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Armani 40 Sleeve Blazer Giorgio One Black Button Størrelse Long 6 CvRwfq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBroderet Jakke Indisk Girl's Women Outwear Etnisk Banjara Arbejde Spejl Frakke

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

White Hooded Kvinders Lined Coats Down 18 Warm Jakker Vinter Outwear Long Mid Fur pwZxfqP
Army Green Explorer Olive Cabi 129 Ny tag med 5101 Small Vest Utility B4Inwdxw
Uld Casual 80s Bj19 Damejakke Size 42 Renzo Designer Retro Blazer Vtg qxStOO
Navy Uk6 Allsaints Coat Double Rrp 275 Blue blazer Clemence Bnwt Breasted £ jakke R04zqwCC
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Sz Læder Jones York 1x Petite Kvinde Kvinder Jakke Collection New 148EPqw fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Coat Casual Loose Jakke Lamb Cotton Kvinder Retro Oversize Tykk Baseball lynlås F8qwg5wWn

Send this to friend