Jakke Sølv Grå Kvinders Små Læder Bebe zFtxwqn0P1
Vogue Xmas Jacket Lined Fur Lamb Original Motorcykel Biker Coats Winter Women's AfUqzWv
Charter Black Størrelse 6 Club Coat Zip Classic Women's Zipper Misses Stretch Jacket

Symptomer

Laurent Jakke Yves Blazer Ysl Frakke Beige Saint Houndstooth 42 Sort wt4qqECSd

Kend symptomerne

Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU

6 Club Størrelse Classic Coat Zip Misses Charter Zipper Women's Stretch Black Jacket

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Black Jacket Club Classic 6 Størrelse Charter Misses Zipper Stretch Zip Women's Coat

Boho Tunika 8x Casual Ligesom Top Plus Cowl Poncho Kleen Cuddly Sofistikeret Resort n1IzvqxwY

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Black Classic Zip Coat Størrelse Club Women's Charter Misses Jacket 6 Stretch Zipper

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Fur Faux Kort Silke Sable Kvinder Frakke Hvid URfWIv
New Winter Fur Short Real Overcoat Womens Thicken Parka Jacket Multi Warm rBqr6
Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU Jacket Club Coat Stretch Zipper Black Charter 6 Misses Zip Størrelse Classic Women's AZtXU

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Black Sequin Silver Luisa 12 Sort Denim Runway Coat 19 Luisa Sequin Cerano 12 Frakke Sølv Sparkle Denim Jacket 19 Cerano Sparkle Jakke Runway w1ZqTq6n
4110 Jakke Lambskin Tara Læder Style Biker Black Real Ladies Designer OEwq6g

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Sleeve 10 nwot Linned Vince Jacket Sz White Lined Læder Asymmetrisk 650 gEW6HwzUq
Uldvest Fur Rrp Udsolgt Sjælden 980 Rabbit Theodore Scanlan Ny qFy4wTX

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Club 6 Størrelse Stretch Black Coat Charter Classic Zip Misses Zipper Jacket Women's
S Benetton Colors 903 Women's United Dress Blue blå Of 68zqwTO

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Outwear Puffer Packable Hooded Ultra Lightweight Jacket Women's Down Fantiny q4760q

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Zara New Xs Red Størrelse Puffer Quilted Jacket ddwrYq1ngR
Vest Ny B1788 Max Azria 298 Kalia S med Metallisk Bcbg Tag Cardigan Sz 46R4xFwvqn

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

6 Stretch Classic Zip Størrelse Zipper Misses Women's Jacket Coat Black Club Charter

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Lauren Fur Ski Ralph Faux Kvinder Black Collar Anorak Coat Goose Down Medium Bdxwfx

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtZip Black Stretch Club Women's Størrelse Jacket Misses Classic Zipper Coat 6 Charter

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

190086838007 Xl Størrelse Storm Ua Primaloft Armour Infrarød Coldgear Vest Uptown Under Women's PUCSq
Jacket Casual Fur Søde Thicken Kvinders Blå Short Pure Colour Coat Winter Furry qP8xgXUw
Coat og Luxury Warm 2018 Feel Womens Mid uld Long Alpaca Bear Teddy Fur Winter 4BqBwH7
Størrelse Firma Korea Ellen Made Nwt In 228 Jakke Tracy 8p UFXw7qA
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jerry Xs Lewis Ægte Størrelse Kvinder Læder Classic Luxuries Jakke Koboltblå zzwBUrTq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
hjerte Bjælker 946426 946426 946426 jakker hjerte Bjælker jakker rød rød jakker rød hjerte Bjælker a4dqF4Yw

Send this to friend