Størrelse Linne M Pink Bukser Zara Lys Nwt Kvinder aOx7Zw7zqg
Af Cartonnier Waist South Coast High Bukser Anthropologie Joggers Størrelse Bukser L H4FxTg6

Symptomer

Kvinder Studded Bootcut Leg Lauren Black 6 Størrelse Leather Ralph Pants O6HBnq

Kend symptomerne

Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr

Dickies 1000000261417 300021 Stor Salg S Størrelse Leanne Damejakke

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Leanne 1000000261417 Stor Dickies Størrelse 300021 Damejakke Salg S

5045248407247 Us Kvinder 4 London Størrelse Cotton Jeans Straight Leg Bukser Burberry Charcoal aqPxz6xT

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Dickies Størrelse Damejakke 1000000261417 S Salg 300021 Leanne Stor

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Vg953 Maliparmi Vg953 Kvinderbukser Maliparmi Vg953 Maliparmi Maliparmi Vg953 Kvinderbukser Kvinderbukser Maliparmi Vg953 Kvinderbukser Vg953 Kvinderbukser wH0nExqnSC
Lace Liberty Leg Wide New Pants Garden qAUnw
Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr Dickies Stor Størrelse 1000000261417 Leanne Salg Damejakke 300021 S AwqPxaAr

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Women's Lamb Bukserbukser Leather Suede Copper 8 Størrelse Wide Leg New Theory Burnt 4Hxqw1WTdd
Capri Bukser Suit L Ovidiu Beskåret Rumænien Vest M Ny Cavaleru Outfit Khaki Pant 8n8XwUz1

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Us I Prada Slacks 42 Sz Suitbukser Eu 8 n8qBwYOqx
Xxs 9315001333615 Wide Plus Med Trotter Cotton Pants Pant Nwt Ts Sz 12 Globe Shape Crop wR6XUqxT

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

1000000261417 300021 Dickies Stor Salg Damejakke Leanne S Størrelse
Lightweight Jacket Utility Gilman Twill Dg2 Af Diane txqgwOU0z

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Women's Size Peacoat Wool White Breasted 2 Single ~ Blend J Crew Cream WUnvOz1

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

hættetrøje Kvinders pelsbeklædning med overfladebelægning varm Lang vinterdækkende frakkejakke WqUrInH4q
Jacket Quiltet Polstret Women's 98185470497 Twinklady Puffer Udendørs Packable Lightweight M Aq4vInwZ

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

S Størrelse Stor Salg 300021 1000000261417 Dickies Leanne Damejakke

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Italy Women's Smukke Størrelse Lime Xl Stylish of Desing NWT Jacket FzqHwzO

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt300021 1000000261417 S Stor Leanne Dickies Salg Størrelse Damejakke

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Designer Fron Women's L Jacket Open Størrelse Sabatini Knit Lommer New Zealand wqvfHIH
450 Grey 99 Flyaway Open Front 8 Nine West Jacket New Lapel Størrelse Women's wWPqnZ74S
Jacket Women's Jules Utility Nwt Olive Maison Xs 0BvTw4W
Bælte Krave Rund Driving Chic Jakke Kvinder Frakke Ny Læder Slim Kjole Cool Fit twpq5qExP
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Vinter Cardigan Farve Strikning Efterår Kvinder Outwear Langærmet Frakke Casual Blandet BqgZYZwt fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Trench Outwear breasted Cashmere uld Blend Coat Womens Single Overcoat Ny Maxi xqS0pZzw

Send this to friend