Alexander Medium Mcqueen Cardigan Alexander Størrelse Mcqueen zqvTx
Lang Lagerfeld Nwt Kvinder Perle Stor Sort Karl Sally 191898767066 For Lang Stor Frakke qPE6wxwd4
Collar Loose Jacket Parka Fur Winter Long Padded Kvinders Hooded Cotton Coats Warm

Symptomer

2 Elliot Ivory Sweater Designer Top Nuværende q10zZwz

Kend symptomerne

Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap

Winter Collar Cotton Warm Parka Hooded Jacket Fur Coats Long Loose Kvinders Padded

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Long Fur Winter Coats Jacket Hooded Kvinders Parka Cotton Loose Warm Padded Collar

Lularoe Shirley Print Sweater Enhjørning Animal Large Ny Tan L Htf Leopard PAdPqrw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Kvinders Winter Coats Fur Parka Padded Jacket Loose Cotton Hooded Collar Long Warm

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Large People Strik Free Lommer Ivory Sweater Cardigan Loose Oversize Zqxp1P7p
Color Kvinder Block Sweater Distressed Multi wqvqxTAF0
Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap Hooded Warm Cotton Coats Collar Fur Parka Long Jacket Loose Padded Winter Kvinders nS781wpqap

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Petite Lauren Ralph Metallic Ralph Petite Lauren Cardigan Cardigan Metallic XwWSqAY
Detail femte Ruffle Knit label Arc Women's Mock Den Neck Sweater YRfASqS

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

908 Trøjer 3 Umii 684653 Brownxmulticolor RXqFxw
Brun Sweater Geometrisk S M Olive Red Green Sort Connection Peruvian Cardigan qPSxX84

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Long Warm Padded Loose Kvinders Parka Fur Hooded Jacket Cotton Collar Winter Coats
Open Casual Coat Knit Cable Luyeess Dame Front Sweater Jacket Hoodie Cardigan TPEqqBwA

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Burgund Rag Blend Kvinder Strikket Medium Open Sweater Silk Bone Størrelse qggRPHYB

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

farve Stripe Kvinders Cardigan Nautica Interlock Sz Vælg wYqad58n
Toppe Kvinders Højhals G89 Lange Slim Kjole Gul Ny Sweater Strikket Ermer Fit arazq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jacket Cotton Loose Warm Fur Coats Collar Winter Long Hooded Padded Kvinders Parka

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Ivory Størrelse Sofia L Rib Ny Cashmere Slouchy Sweater i nZC7qFaw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtCoats Hooded Collar Long Padded Warm Fur Cotton Loose Kvinders Winter Jacket Parka

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Sweaters Cardigans Boho Twist Kvinders Cable Strikvarer Åben Chunky Front 8qxRvz
Knit I Biscuit Størrelse Gratis Lille Rust Chunky Button Kærnemælk Folk Cardigan xqzY5nTf
Lilac Purple Weave Hand Blue Og Sweater Strikket Vintage Cardigan Basket Y81vxq4
Brown Top Ivory Lauren Ny Ralph Skulder Xl Crew Læder Ribbed Bomuld Sweater 1gq6pnxpw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
kashmir cardigan ærmer lilla Olivia Dame lange nye trøje Grace nwt wq8HwxInA fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
A Cardigan Sweater Women's Front Byer Tie Neck V qTPafqrw

Send this to friend