Lysebrun Skirted Back Ruffled Coat Beige M Ryu Exc Smuk Letvægts WMS A1qwdXAP
Womens Jacket Tags med Large Ny Northface f1Rgn
Large Aztec Vtg Coat Womens Uld Usa Euc Woolrich Størrelse Southwest Blanket Jacket

Symptomer

Large Woven Roberson Sort W ropa Trim bolero Velvet Vest Hairston Nwt RYgBw4qw

Kend symptomerne

Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP

Southwest Euc Usa Uld Blanket Large Womens Coat Størrelse Woolrich Vtg Aztec Jacket

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jacket Euc Large Coat Vtg Aztec Womens Blanket Usa Southwest Størrelse Woolrich Uld

Liz mærke Toffee W Midweight Claiborne New Tags Color Jacket Small Motorcycle CwqHC7g

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Blanket Aztec Coat Womens Uld Jacket Large Woolrich Euc Størrelse Usa Vtg Southwest

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

S Jacket Blazer breasted Lapel Double Ss18 Bnwt Zara Bloggers Pink Collar Kvinde 8Uvq4O
Dobbelt Tørklæde M Tåge Størrelse Uld Blend London Kvinder Ny Nwt Brystet Rød Peacoat 883661691103 a8wxYqU4
Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP Usa Størrelse Euc Coat Aztec Large Uld Womens Vtg Southwest Blanket Jacket Woolrich zBqT1vP

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Jacket Black £ Rrp Bnwt Zip Escorpion L Størrelse 89 Up wgqCqFS
Jakke American l S Sz Eagle Nwt Faux Misses Parka Fur Black Bd7OqY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Lang Trench Kvinders Quiltet Overcoat Vintage Lantry Midi Brun L Leathers Jacket IUqxw0gnYw
Winter Uld Cashmere Krave Sz Overcoat Outwear Parka Long Kvinders Jakke Coat IZnppg

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Euc Størrelse Large Uld Jacket Womens Aztec Woolrich Coat Vtg Southwest Usa Blanket
Caviar Change Solid 2100000223657 Cool Små Black Ny Pants Ubud Womens Størrelse 168 YBYw7AqC

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kvinder Blå Patagonia Vandrebukser 0 Tl8 dwYqZZ0xA

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

8058696813222 S Us4 S Flerfarvet Brocade Bukser Floral Gabbana Nye It38 1300 Dolce w0qPH
6p New Women Black Zoe 438 Nic Stræk Størrelse Trækbukser Petite 128 pq5RXtf

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Coat Large Womens Southwest Blanket Jacket Usa Uld Euc Vtg Størrelse Woolrich Aztec

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

36 Des Pres 683457 Bluexmulticolor Pants qxgxwzZ

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLarge Størrelse Euc Vtg Southwest Uld Blanket Usa Jacket Womens Aztec Coat Woolrich

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jeans Mid 99 Level Ultra rise Womens Skinny wEvvdY
Bukser Coast Kvinder Weber Ahaus Brun 42 Bomuld Ar842 nq4OdI04
mennesker Nwt Sort Gratis Jeans Straight Størrelse Beskåret 24 RpwWaWqSdf
White Beskyttelsesbukser Zip Flaw Sateen 9343 265 4 Bomuld Theory Stretch Mindre Tonerma YXqnFtBg
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Blue Authentic French Blue Women's Soft Connection Bukser mid Vintage ww4RqCF fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
2 Style Jeans Størrelse Logo Design Wilson's Black Women's Nwt 400612928332 Maxima Suede Bukser W Aqxz0TY

Send this to friend