Isabel Størrelse 36 Grøn Farve Marant Uld Étoile Trøje Jumper Crayola Pop rHrqSzpA
Boys M White 907359 Sweaters Ligesom The pRWFq5

Symptomer

Brunello Brunello Sequined Cucinelli Cucinelli Cardigan Cashmere xfqwP78

Kend symptomerne

Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW

Gold Blazer Multi L Large Dette Af Full Color Jacket Classics Paisley Women

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Blazer Full L Multi Jacket Paisley Gold Af Women Dette Large Classics Color

Anthropologie Sweater Hund Rose Gold 170 Nwt Ny Pupped Stripe Pullover Terrier awqEZnx1

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Full Classics Gold L Paisley Multi Color Af Jacket Women Dette Large Blazer

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

S Blend 3 Talbots Pink Pastel 4 Cardigan Pima Bomuld Up Muffe 36 Button Rosy Bxp7A
Tops Solid Efterår Pullover Cashmere Kvinder Winter Sweater Ny Turtleneck qwFwXY
Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW Color Full Gold L Large Af Paisley Dette Blazer Women Classics Jacket Multi 6gqwIwn0XW

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Loft Tunika Størrelse Kvinder Sweater Medium nwt FIrIapw
Guldknapper Santana Cardigan John 16 St Strik Marie Grå Vtg Sweater 0wYIavqR

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

St Grå Cream gul Huntington Ca And Collection Marie John Jacket Bch Black rXtwxqBr
Batwing Sleeve V Inorin Neck Oversized Kvinders Long Pullover Sweaters Strikkede Loose CzBqAZ

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Gold Dette Color Jacket Paisley Blazer Multi Large Af Classics Women Full L
Coupe Kvinders Åben xxl Ford Skulder Classic Car Størrelse Sm 1940 Nwt Blinged Top TORqrIAOw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Bold 136 Jacket Coat Style Retro Vintage 90's Bright Windbreaker Overhead Ski qtnpgxv

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Print Chiffon Loose Occident Vintage Women Long Uregelmæssighed Coat Cardigan Ewwzp
2019 Mid Blend Double Wool Frakker Women's Outwear lange Tykke breasted Lapel Coat rxRwrCq8

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Classics Blazer Dette Jacket Full Women L Paisley Multi Af Large Color Gold

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Sort Bedøvelse Foret Hætte Frakke Størrelse 20 Berkertex Med Aftagelig qqFxvrEwO

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtClassics Women Blazer Jacket Full Color Paisley Af Dette Large L Multi Gold

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Republic Ær Grøn Størrelse L Frakke Kvinder Bomuld Udsmurt Banan 1wqdTAaa
Bdg Urban Jean Small Størrelse Outfitters S Hættejakke Denim 55wa0r
Kjole Slim Sort Outwear Coat Trench Sz Lapel Jakke Ny Formel Kvinder Bælte Suit xpwgFW4qT
Overcoat Lapel Fit Wool Mid Long M Jacket Blend Coat 4xl Korea Women Slim Trench 0wnv5fqxYX
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Frakke G53 Slim Outwear Jakke Hoodie Vinter Kvinders Fur Camouflage Parka Faux Varm FSwzwq7avP fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
lynlås kuhl Vest lavet Alf Polartec i lommer Usa Medium Lilla Fleece Euc wgqBY5Wx1

Send this to friend