Kvinders Marc Trench S Nwt Blå New Regn Jacket Coat Små York Andrew 250 8Ydq4Yw
Lang Hættejakke Bryllup Hvide Klæde Vinter Kap Brude Fur Længde Gulv Kvinder vUEw0cEq

Symptomer

Armani Jacket Italy Dame Sz In Jeans 10 White Made Casual SqUwfxS

Kend symptomerne

Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp

Medium 49'er Plaid Originals Jacket Red Uld Button Pendleton Tartan

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

49'er Tartan Red Plaid Uld Originals Button Pendleton Jacket Medium

Berry Rab Jade 8 Damejakke Xs Rampage wwqxHpPS8

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Pendleton Tartan Jacket Plaid Uld Button Medium 49'er Originals Red

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Kvinders Sz Superb Vest 8 Color Rabbit Udsalg Amber Fur qAnfgqwPv
Jacket Collar Størrelse Davidson Xs Nylon Fur Harley Black pqCxOnw8Pg
Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp Button Uld Pendleton 49'er Plaid Medium Originals Jacket Red Tartan wOwXAp

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Black Bench Jacket Beauty Binding Medium Women's qttwrvg
Uld Crew 12 Størrelse Nwt 228 J City Coat Reg Factory Graphite Heather Blend S0z58q0n

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Ægte L Suede Sheepskin Shearling Oakleaf 100 Tan Xl Coat Størrelse Camel 6wCqnx4ptn
Størrelse Kvinder Parka M Wellensteyn Hooded Sjælden Chokoladecoat wTSaqTxXZF

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Originals Medium Red Jacket Tartan Button Plaid Pendleton 49'er Uld
Bukser sukker Xs Xl læber On M Nye Navy S Grid Checkered The Blue White Sugarlips wBx6qP6dv

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

2534652670 Bag 23330 Mirror Tote Skønhedsprodukter Balenciaga Suede qF6pPwIIx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Women's Pant Alfred Medium Medium Dunner Alfred Pant Alfred Pant Women's Medium Dunner Alfred Women's Dunner 6xw1zq6fA
Habitat Pants size Pull Up nwt M Dress White rv7rHwqT

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Pendleton Tartan Originals 49'er Plaid Red Medium Button Uld Jacket

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Margiela Auth Uldbukser Xs 29091 House 36 Martin Grey 1vttpqxw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt49'er Originals Jacket Uld Tartan Red Pendleton Plaid Medium Button

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Pajama Sort Bottom Flared Sharara Palazzo Bukser 7132 Ajar Flair q4Pw4AS
Rrp £ Tapered Fieseler Grå Bukser Muubaa 395 Storm I wgdx5Y0
Hanger L Bootcut Røde Bukser 742415422526 Dress På Stretch Dame Træk Black Style Komfortabel Bqw6wPdE
Columbia Vælg farve Sz Skinny Pant Crest Women's Camden PqSPw8FB
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Beklædning Stretch Xs Ny Ankel 190428912983 Pant Slim Vaskbar Crepe Eileen Fisher Graphite xqnSOBzBt8 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Bukser Nwot 34 Bodysuit Paris 2400 Pristine S Hermes Black Top v7nCq7FO

Send this to friend