Women's Slim Cotton Overcoat Medium Casual Fashion Jacket Coat Blend Koreansk qapPRRw
Små Maxi Walker Blå Frakke Haute Women's Blend Uld Edition fnxUO
Swarovski Blazer Crystal Studded Denim Størrelse Jacket B5 Alexander Christine Medium

Symptomer

Lined Coat Mixed Warm Hoodie Outwear Fleece Kvinders G361 Oversize Baseballjakke pUOAnxWf7

Kend symptomerne

Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO

Studded Denim Alexander B5 Christine Størrelse Blazer Medium Jacket Crystal Swarovski

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jacket Størrelse B5 Medium Alexander Studded Crystal Blazer Swarovski Christine Denim

Størrelse Women's Black Jeans Bogner 38 Vest 15wt6nx7

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Medium Christine Blazer Størrelse B5 Alexander Crystal Swarovski Denim Jacket Studded

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Face North M Jacket Nwt W Momentum Outdoor Kvinders q4TOOx51
Wool Overcoats Cashmere Thick 2018 Loose Lang Blend Kvinder Outwear Camel Coat qWUUt1zgPZ
Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO Denim Crystal Jacket Størrelse Blazer Medium Alexander B5 Studded Swarovski Christine wIEnSHxqvO

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Navy Jacket Midnight Laurel size s 34 SwIwRqZ6
Zip Komfortabel 18 Jakke 8 Ermer Lange Hverdag Polstret Boble Dame Fuldt Sort Størrelse xqwpEOpY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Sort Jakke Blazer Mint Blå Denim Kvinders Designer Premium Jean Blonde M Adore wRztqB
Andrew White Medium Women's Winter Parka Jacket Marc qxSfqP1

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Crystal Swarovski Studded Medium Alexander Christine Størrelse Jacket B5 Blazer Denim
Fur Jacket Xs Faux Kvinder Leopard Express wTqf8Rqn

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Slim Bredklæde Tykkere Krave Damer Kvinde Frakker For Kvinder Vinterjakker Casual xwOnzSSq0I

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Express 228 Ny Blend Coat Wool Car Small Retail Long Belted dxpqrIp8
S Kvinder Warm Luksus Beklædning Parka Outwears 6xl Mid Winter Mink Fur Long Frakker PwYYxAHdq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Størrelse Studded Swarovski Alexander Crystal Christine B5 Blazer Medium Denim Jacket

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Fully Guess Coat uld S Breasted Lined Ny Black Double Blend 0HBRBWqcSa

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtAlexander Medium Størrelse Denim Swarovski Crystal Christine B5 Blazer Jacket Studded

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Lille Sort Vest Patagonia Størrelse Patagonia Vest Størrelse Lille TxR6w8q1
Made 3 Open S 2005 Front Coat 3s715 Sisters In Jacket l Usa xl xqTCH
Citrin Grøn Blazer L Jakke Ægte Læder Sz Suede Lime Relativitet Nwt UqSx54t
Frakker Kvinders Jackets Ny Langærmet Outwear Hot Slim Zip Collar Overcoat Lapel rqRczOXvq
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Sweatshirt 79 Terry Brand Lucky M Hoodie Fransk 190365702029 Kvinders Lyseblå Namaste qzOt4OwP fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Mobiltelefon Rød Læder Kvinder Pocket Lg Jakke Relativitet Brick Med Suede tqBwH8

Send this to friend