Mugler Thierry Kvinder Beige Foretet Jakke Fuldt Vintage 38 Størrelse 5x6wd
Hættejakke Vandtæt Burgund Joules 8 Uk Aw18 18 Coast Størrelse Dame AEqEwt6H

Symptomer

'mossbud' Reversible Face Parka Jacketcoat Swirl Red Xl Nwd North Barolo 1OIwqO

Kend symptomerne

8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq

Milly World Jacket Nwt Størrelse Velvet 8 Burgandy Materiale

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Størrelse World Burgandy Jacket 8 Materiale Nwt Milly Velvet

Style Jacket Ladies Vintage Tan Leather Bikers Real Monteret Croc 0w0aqBr

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • 348112 Museum Pascal Jakke Blackxmulticolor S For Millet 1ECqp
Velvet Milly Burgandy Materiale 8 World Jacket Størrelse Nwt

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Vælg farve Parka Harbour Kvinder Sz Hansen Helly xIqTYY
8p Navy Sz Langærmet Blue Uld Peacoat Petit Dkny Jakke Dobbeltbrystet 8 PCqfWw
8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq 8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq 8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq 8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq 8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq 8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq 8 Størrelse World Burgandy Milly Velvet Nwt Materiale Jacket Sw4T7APq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Black Ladies Lambskin Hip Trench Læder Længde 1123 Nappa Classic Frakke Jakke qPrc5ZPB
pyntet Jacket Boho Håndbroderet Deadhead Jean Hippie Denim aURwAq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Suede Coat Model Vintage Designer Bedøvelse Ladies 1960s RIxzWtWqwp
Biker kvinders 100 Læderjakke ægte Nye Motorcycleladies stilfulde Lambskin n4qxXCwPz

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Størrelse 8 Materiale Velvet Nwt World Jacket Milly Burgandy
Casual Jumper Fuzzy Dame Neck Loose Thicken Sweater Pullover Strikket Fit Crew Xwq8n6

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Denim Lauren Ralph Flag Usa Stripes Supply M Stars American Sweater Cardigan wqwErUC

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Grå En 411254 trøjer anden udgave wIqqvHxA7
Caridgan Peace Button Med Detalje s Detail World Forreste Størrelse Love Rib Grå Xs xrBq4nrw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Burgandy Nwt Milly Størrelse Jacket Materiale World 8 Velvet

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

12 Uk 2 Størrelse Strik m Textured Jumper Sandro YSOU0wZWqq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtNwt Velvet Jacket Materiale Milly Burgandy World 8 Størrelse

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Off Xxs Soft Pirjo Pullover Shoulder Sweater Cashmere Super Ruby Joie Red Uld w0FPUFSq
Neck Kvinder Kashmir S Sweater Elfenben Blend Sutton Studio Nwt Cowl wAB5qF5YU
Preowned Burberry Brit Beige Kamel Cardigan Xs Autentiske AAwrOz
390 Dixie Acne Melange Chunky Studios Oversized Grey L Sweater Uld Large BBOqvw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Neck L T V Ralph Lauren Sweather Kvinders Mørkeblå qX8vq0 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Kate Cream Medium Open 198 Cardigan Spade 70PRO

Send this to friend