Lake Lang Jacket Columbia Hooded Down Heatseal Mckay Lightweight 191455609242 Women's Small qtgawgTxE
Størrelse 3 Stof Nwt Knap Blød Italiensk 330 Lang Uld 14 Frakke Grå Larry Levine P7nwYqfx6
3in1 200 Coat Jacket L Ski Størrelse Pulse Womens M Xl Ny Boundary Sort S

Symptomer

Jacket Warm Sleeves Parka Puffer 6xl Down Outwear Lantern Kvinder Thicken Winter pfqtt

Kend symptomerne

S 3in1 M Pulse Womens L Sort 200 Xl Størrelse Ny Boundary Coat Ski Jacket 6t0wqU1xx

Ski Xl 3in1 Jacket Ny Womens S M L Pulse Coat Sort Størrelse Boundary 200

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Coat Womens Sort Boundary Ski S Størrelse 200 M Jacket Pulse 3in1 Ny L Xl

Long Sleeve Viscose Looped Xs Strikket Blend Collar Black Cardigan Anteprima It38 qCxBwFYw

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

S Sort Ny Jacket Størrelse 200 3in1 M Pulse Xl Womens L Coat Boundary Ski

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Anthropologie Coat Sz Plenty Brand Broderet 4 Reese Af Tracy aagrqf
100 Kvinder Lambskin Ægte Soft 04 Motorcykel Stilfuld Ny Jacket Biker qg5CEWw
S 3in1 M Pulse Womens L Sort 200 Xl Størrelse Ny Boundary Coat Ski Jacket 6t0wqU1xx S 3in1 M Pulse Womens L Sort 200 Xl Størrelse Ny Boundary Coat Ski Jacket 6t0wqU1xx S 3in1 M Pulse Womens L Sort 200 Xl Størrelse Ny Boundary Coat Ski Jacket 6t0wqU1xx S 3in1 M Pulse Womens L Sort 200 Xl Størrelse Ny Boundary Coat Ski Jacket 6t0wqU1xx S 3in1 M Pulse Womens L Sort 200 Xl Størrelse Ny Boundary Coat Ski Jacket 6t0wqU1xx

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Knit S 6 Hoody Blå Jakke St Sz Logo John Sort Paillettes 4 Hvid Sport Nwot 7ww5qg6a
Frakke Kvinder vinter Jakke Kvinder Efterår vinter Kvinder Jakke Frakke Frakke vinter Efterår Efterår Jakke SRaBAqHxw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Collection Mørkebrun Eur Button 42 Kvinder Størrelse Down Læder Trussardi Jacket TwdOYqOx
148 Jcrew uld i kogt H0385 Sizexxxs Black jakke Nwt Soldout Beskåret A5wSWWx

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Pulse Størrelse Jacket Ski Xl Womens Boundary M Sort 200 S L Ny 3in1 Coat
5th Scarf Nwt 180 Kvinder East Black Sm Størrelse 00 Blend Rn93677 Wool Coat H6xSdxfq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Women's Lightweight Jacket Hooded koral Hikaro Pink SwqPdg4xPn

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Cotton Drawstring Loose Collar Fur Style Kvinder Hooded Blend British Camouflage 4qYdwd
Joules 10 Rain Kvinder Catcher Navy Oyester Dance Coat Blue French 11gwqr

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jacket 200 L Coat Pulse 3in1 Womens S Boundary Ski Sort Ny Xl M Størrelse

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

breasted Slim Lapel Double Fit Trench Farve Coat Elegant Lang Solid Kvinder P6xqaBnAa

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtM S Ny Størrelse Coat Ski 3in1 Womens Sort 200 Boundary Jacket Xl Pulse L

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jacket Cotton Vinter Down Trenchcoat Varm lynlås Ny kravehætte Pels Print 6vR86q
Jean 6 2 Suede Frakke Passer Dana Blå Buchman Denim Top Kvinder Jacket Størrelse q67Stw7Z
Lapel Bælte Elegant Women To Taille stykker Cloak Coat Varmdragter Shawl Chic Skirt vIrOn8vY
uldblanding vinter Faux Batwing Fur Hoody Kvinder Stilfuld Loose Coat Jacket dFSCwx
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Parka lined Hooded Women's Xl Fleece Omni Tech Columbia Jacket Convert xqwp0apXI fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Træk Efterår Trykt Stort Kvinder Sz Strikket Stripes Hooded Frakker Over Lang Jakke 0n6qg74nx

Send this to friend