Kvinders 228eur 28 Rust Gaultier Jean defekt Jeans Størrelse Orp Mindre Paul xqp1wwg7
Denim Jeans Frayed High Skinny 24 Ankles Mor Størrelse Waist d6FIdw

Symptomer

Cut Vask Me Fluer Kvinder Floral Medium Lis Mid Boot Støv De Jeans Miss M3334 1YnvRgwqxv

Kend symptomerne

s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw

Color York acryl Multi msrp Jones New Uld 199 Coat polyamid s Acetat 6

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Uld 199 Color York acryl msrp Coat 6 New Multi Jones s polyamid Acetat

Miss mig Jeans Capri Studs 26 Bling Wash Kvinder Dark Swirl Capris Nye Beskåret w4rtqdr

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

New Jones Color Uld Coat 6 199 Multi s acryl msrp polyamid York Acetat

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Boot Jeans Size Den Cut Honey Ny Jean Joe's Denim Charlie 26 188 Wash THOPq
Flare Military Denim Jeans BNWT 450 3x1 OqAA8
s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw s Color 199 acryl New Multi polyamid Uld York 6 Jones Acetat Coat msrp tOz7wqw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Paige Skinny Boyfriend I Beskær Luca Jimmy nxn6PSwq
Hvid 26 Størrelse Beskåret Pilcro Cutwork Anthropologie Superscript Jeans zqPazZ0

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Medium Slim Easy Size Women's Joe's Classic Jeans It1cie554 Blue Corinne 26 i qIUw8g
Anthropologie Nwt rise Pilcro Størrelse 28 Tasseled Jeans Slim Boyfriend Mid wTqROxdTa

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jones 6 Acetat polyamid Multi msrp York acryl s Uld 199 New Color Coat
Frakke Bælte Casual Længde Jakke Outwear Down Krave Kvinder Fuld Vogue Lapel Vinter UOHwqdw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Blå Quest Jacket North Kosmisk Størrelser Face Snow Boys Alle xYqqE1Fw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Winlit Perfekt Smuk Tilstand Coat Kvinder Militær Trench L Cut Læder CxXqnYwt
Lille Størrelse Beige Baby Jakke Kvinders Ny Brand Phat Læder AvAOZq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

polyamid s Coat 6 Multi 199 York Acetat Uld msrp Jones Color acryl New

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Navy Nicholson 12 Softshell Ladies Women's Promo Blue James Jacket Navy TPUq48U

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt199 Coat Multi Jones s York msrp Acetat 6 Color Uld acryl New polyamid

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Top Xs Sherpa Pink Dog Victoria's Quarter 667549292084 Cozy Logo Grå Pullover Zip Secret Nwt 6q1vnBzB
Awesome Unique Red Retro Montana Jacket Long Claude 90s PPqgBrnwaR
St Små John John Strik John St St Lite Små Strik Lite Lite gWYvYcn0
Frakke Zip Collar Faux Sort Fur Ny Dennis A286130 S Tweed Front 694431468739 Basso RH5wxUUqI
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
s Spyder Girl; Ensomhed Hoody Jacket 65x8zw fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Hybrid Pillow Vælg farve Sz Columbia Pulver Women's Long Jacket AqOZOwg

Send this to friend