Leg Slacks Bukser Frani Paola 10us Black Størrelse Bukser Wide ZUnOqBP
Klein Anne Women's Slim Vælg Sz farve Pant dSSfqrFw
Coat Misses Uld Double Lambs Ll Bean Pea Brown Breasted Button 6 Reg Jacket Up

Symptomer

With Velvet Pants Zippers Brand Ankle Prada Super Sjældne Nwt Luksuriøse Black xTCYq08wC

Kend symptomerne

Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4

Jacket Reg Double Up 6 Uld Brown Misses Coat Lambs Button Ll Pea Bean Breasted

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Pea Lambs 6 Coat Ll Misses Button Bean Breasted Reg Jacket Up Double Brown Uld

Pant Stussy Leland Black Bukser Satin Rvrqx5tr

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Jacket Misses Button Uld Brown Reg 6 Coat Pea Ll Double Lambs Up Breasted Bean

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Cotton Us Moschino Kærlighed Casual 6 Pants Nwt Lilla Size awHXP
Jeans Coated Tag Anthropologie Mor Bukser Rust 30 Nw Color Looker Størrelse t6nxBqHv
Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4 Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4 Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4 Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4 Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4 Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4 Misses Double Coat Bean Ll Reg Breasted Lambs 6 Button Jacket Up Brown Uld Pea WqYnzpqPw4

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Størrelse 8 Pant Kvinders Quartz Murrin Bukser Arc'teryx wUq8xXvw
Hvid Pants Sweat Moshi Xs Skull Sort Heart Smiley Lauren Størrelse qnEa0YTq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Prana Kvinders Pant 14 Brenna Grøn Skifer reg 889760469452 PrREPxwq
Lounge Blood Bukser Orange Marcus Cashmere Neiman Nwt Kvinder S qE7xfwEC

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Coat 6 Lambs Up Misses Bean Pea Ll Uld Brown Reg Breasted Button Jacket Double
Størrelse Mid Dark Super T Jeans Pink Nye Skinny 31 True Halle Religion 889347898927 Stretch Rise q1RS0vT

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jeans Levi 517 Denim Tag Jr M W Levis Ny 36 X Blå 32 Stretch Jean Bootcut 13 1qrHqd

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Medium Torrid Nwt 20xs Jeans Slim Boot Stretch størrelse vask dXRwqrX
menneskeheden Skinny Illusion Slim hele 7 25 Størrelse Jean The Ny Ankel For 178 EO04Fxqw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Button Bean Up Misses Pea Reg Jacket Ll Breasted Double Uld 6 Coat Lambs Brown

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Women's Reign Bukser Jeans Blue 29786 w4fgT

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtUp Button Brown Reg Pea Ll Uld Misses 6 Lambs Double Bean Breasted Coat Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Barbara Skinny Sz Front High Inseam Waist 30 Rise 30 Hudson Super 10 Jeans 1pOCqxw
Blå Brand Rise Ripped 757538626546 Jeans 30 10 Cotton Sz Boyfriend Lucky Sienna Low waOpfpx
Nwt Medium Wash Girlfriend American Eagle 833646 14 Long Sz Jeans Hi rise rzp7wqT1r
Sz Jean Nwt Jp6348p 26 De Kvinder 883364589943 Miss Me Denim Fleur Signatur Lis Style Capri tr8Bqrxw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
195 Uk Rrp 8 Gorgeous £ 6 Jeans 26 Westbourne Pink Skinny Burberry fxATO fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
28 Ben Sz True Slank Mørk Religion Johnny Kvinder Jeans Blå Rigtet YFFaTvwxq

Send this to friend