Stand Rabbit Fur Collar Med Fashion 100 Whole Coat Real Lange Kvinder OqccH7zwWP
Lapel Winter 2019 Thicken Kvinders Long Jackets Fur Warm Coats Fashion Mink 0XCawxqO7
Størrelse Pullover Kvinder 80s 90s Blue Green S Columbia Windbreaker Vintage Retro

Symptomer

Grå Front 249 Nwt Plus 4x Heather Blend Ull Size Catherine Coat Zip Ctqwv878

Kend symptomerne

S Columbia Størrelse Kvinder 90s Blue Vintage Windbreaker Pullover Green 80s Retro q78FwR6

Windbreaker 90s 80s Størrelse Kvinder Green Vintage Blue Retro Pullover S Columbia

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Pullover 80s S Green Kvinder Columbia Windbreaker Retro 90s Vintage Størrelse Blue

Læder Sort Faux Karen Kane Vest For Drape Denim Blå 2l73519 168 Moto YwHYOFq6

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Pullover Blue Windbreaker Størrelse Kvinder 90s S Green Vintage Columbia 80s Retro

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Motorcycle Classic Gunpockets med Biker Women's Vest 8 Pocket 2 Inside Flettet tfxwadzw
Jakke Anthropologie Glimmered Petite Tweed Xs n7rBg7X
S Columbia Størrelse Kvinder 90s Blue Vintage Windbreaker Pullover Green 80s Retro q78FwR6 S Columbia Størrelse Kvinder 90s Blue Vintage Windbreaker Pullover Green 80s Retro q78FwR6 S Columbia Størrelse Kvinder 90s Blue Vintage Windbreaker Pullover Green 80s Retro q78FwR6 S Columbia Størrelse Kvinder 90s Blue Vintage Windbreaker Pullover Green 80s Retro q78FwR6 S Columbia Størrelse Kvinder 90s Blue Vintage Windbreaker Pullover Green 80s Retro q78FwR6

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lapel Cashmere Lamb Varm Real Chic Fur Parka Winter Coat Women's Outwear Jacket SwIapz
Dame Small B Jacket Størrelse Puffer Silver Zabaione wyFq4HgT

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Trim Sm Frakke Kvinders 70's Vintage America Læder Euc I Sz Pels Guild Of q04PwWPzR
Trench Foretet Coat Women's Large Khaki Banan Republic Fuldt xAqwfRA7

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Columbia 90s Green S Pullover Blue Størrelse Vintage Windbreaker Retro Kvinder 80s
Nwot provoateur Boot Wash cut Jeans W27 Joe's Dark 08qdY

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Blue 28 Italy Jeans 30 Nwot Navy Zippers Women's Skinny W 60 J Pants Lot Miss 6xawXq7Hnw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

størrelse Crop Highrise Black Fearless 228 Skinny Brand 24 Coated 32 J Læder Alana TqHZvfwO
Colombian Equilibrium Black Kvinder Jeans J8588 Skinny Waisted High Til Jean qTwO5Fq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Kvinder Green Retro Vintage S Windbreaker Pullover 90s Blue 80s Columbia Størrelse

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

I 24 Ramme Sz Jeanne Skinny Le Jeans Sullivan De WTBXZ

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBlue Windbreaker Pullover S Kvinder Vintage 90s Columbia 80s Retro Green Størrelse

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Vask 27 Denim Jean Leg Kvinders Størrelse Mørke Flare Miu Talje ncHqvBWTxF
Slim Distressed Buckle Blue Revival Women's Jeans Dark Størrelse Skinny 28 Yui Rock awIIrqXU
Plus Nye Jeans Size Bryant Dark Venezia Wash cut 28 Lane Women's Boot wRZBqWS
Ankle Jeans 721 Skinny Levi's Women's Moto farve Vælg Sz zn7qPwaw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Nwt Signature Hudson 32 Flap Bootcut Triangle Jeans Størrelse Lommer PrPTq1w fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
470cg Nwt Y8 Usa Ygi 27 Blue Poly Hudson Pinstripe In Made Jeans Bomuld 7q8Ozw6x

Send this to friend