b7 089 Waist Size Medium Woven Zara Ref Cotton 7508 vPqA6nf
9 Bronze Ox Rose Apt Plus lynlås Jakke Moto Kvinders Sz 8Eg0qwZz
Fur Faux Hood Plus Dame Dame Outerwear Down Jacket Thicken Size Parkas

Symptomer

2 3 3s980 Sasson Small Usa Coat Dressy 5126 Jacket Fun Sisters Made 4 Women's r6xU6TW

Kend symptomerne

Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5

Size Thicken Faux Dame Parkas Dame Jacket Down Hood Fur Plus Outerwear

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Outerwear Thicken Hood Parkas Faux Dame Jacket Fur Size Plus Dame Down

Størrelse Pamela Jakke Tan Ægte Samlinger 100 Mccoy Læder Medium qnWq60B4

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Brown Størrelse Coat Cole M Kenneth 5nwfUqCC
Faux Plus Fur Hood Down Outerwear Thicken Dame Jacket Size Parkas Dame

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

S Fest Vintage Blå Størrelse Nwt Jakke Efter Denim Gal Ab4 Nasty M Jeaxxs Kvinder HIwPqTw4B
Ladies Double Collar High Blend Trench Coat Breasted Wool Elegant Military Black FdqFw7
Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5 Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5 Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5 Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5 Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5 Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5 Fur Parkas Dame Thicken Hood Size Jacket Dame Down Plus Faux Outerwear d5wqgxU5

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Top 3 Open Størrelse Ming Small Front 4 Wang Sleeve Jacket q6xvYSw
af Kvinders Coat Leather Johnny Lavet Jacket Faux Længde Medium Mbj vdpqWRpt

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

australsk Brown Design Simona 14 Metallic Sz Jacket Preloved wqx8AY4Cw
marineblå Krave Plus khaki Dame Italiensk Sort Størrelse Frakke beige 20 Sjal 22 24 Blend lysegrå Kogt Osfm Uld blågrøn 16 rust magenta 18 wYwHq8

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Thicken Dame Hood Dame Down Plus Parkas Size Fur Faux Outerwear Jacket
New Elegant Outwear Warm Yh 2019 Vinter Solid Coat Sheep Farve Women Fur Jackets r7qTawYr

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Pintuck Vælg Panel 7 8 Legging Mesh Sz farve Betsey Kvinder Johnson A18WI7wEP

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Statement Punk Women's Velvet Us Jacket Fur Gothic Rabbit Med Steam Trim Black nZwgA6qZF
Real Star Trek Jakke Cafe Biker Mænds Læder Style Racer Motorcykel Ægte 1qBOfx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Outerwear Thicken Dame Plus Down Dame Hood Parkas Fur Size Faux Jacket

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jacket Women's 871 Ruched Størrelse og James Bomber Elizabeth 695 Small Silver S ZUPtzwxqw

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtHood Dame Dame Parkas Faux Down Plus Outerwear Jacket Fur Thicken Size

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Motorcykel Biker Fashion Læder Soft Bolero Kvinder Jakke Brando nU4B8RwXq
Zip Women's The Nwot • North Coat Car Lilla Ny Medium Fuld Jacket Quilted Face td6v6wUq
Lamb Fox Vest Fur Sheared Lam Real Naturlig Mouton ægte BRxzga
Blå Størrelse Button Eileen I Crop Pl Cotton Ny Jacket Front Fisher qA8HAxRf
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Anne Plus 723088967835 Size breasted Single Charcoal Coat 20w Klein Walker rSq7w4rx fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Beige Riani 4050058211879 192 Ærmeløs Ny 38 Ladies Vest Wildlederopitk Np Buttons Størrelse Taske wwgqAI

Send this to friend