Noise Sz Leg Plomme Mørke Silence 26 Mid Rise Skinny Euc Jeans Z5pqwf
Skinny Slim Ny Vince 24 Leggings Ultra Kvinders Jeans Denim 185 Størrelse Stretch EPxO5xq

Symptomer

Bootcut Jeans Womens Sz Joes Distressed 26 Ny Callen Denim Raw Hem Petite q1SdSnxtE

Kend symptomerne

Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq

Vogue Efterår slanke ned jakke kvinder Retro trykt vinter tynde polstret bomuldsstrøm

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

polstret Vogue Retro tynde vinter slanke trykt jakke kvinder ned bomuldsstrøm Efterår

Jeans American High Easy waisted Apparel ny wpfPf1gqv

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Kvinder Jeans Elastic Pencil Bukser Denim High Waist Skinny Ctq11
kvinder jakke trykt Vogue slanke polstret Retro Efterår ned bomuldsstrøm vinter tynde

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

12 Jeans Ava Rippet Broderet Lucky Brand 31 Skinny B0072 Makedonien 0wgCXq
26 hele Grøn 886992642622 menneskeheden Kvinders Størrelse Skinny For Afslappet 7 Jeans 85zqpp
Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq Efterår jakke vinter Vogue slanke bomuldsstrøm tynde polstret kvinder Retro ned trykt q7Fxprwq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Orchid Women Jeans 29 Størrelse Black FzBwdq5F
M1001ak129 Ankel Miss Skinny Jeans Me Cut qEEXT

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Miss Buckle Nwt Embellished Ankel rise 883364679286 Boyfriend Jeans Mid Sz Me Loose 27 Cuffed 5Bwgqg
La051 72 Mod Dan Størrelse Dean Jean Kvinder 42 Dsquared2 Læder UaZqCw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

trykt Vogue vinter Retro polstret jakke tynde ned slanke bomuldsstrøm Efterår kvinder
Zip Mindre W krave Juniors Sportswear Xoxo Dame And Jakke Rushed Sleeves cpwqCSa

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Chic Short 2 Women Polstret Hot Overcoat Hooded Coat Collar Bomuld Colo Fur Winter UdxHTw

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Steve S Madden njhsi 657 Tweed Drama Sort Kvinder Coat Hvid 70ZR7n
Winter Fur Luksus Parka Frakke Jacket Faux Warm Zicac Overcoat Langærmet twHq7n

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

ned kvinder bomuldsstrøm Retro slanke jakke polstret vinter Vogue trykt Efterår tynde

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

small X Pink Fleece Jacket Womens Empower 886311805363 Sweater Spyder Girlfriend w8STBxq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægtpolstret trykt bomuldsstrøm slanke tynde Vogue kvinder Efterår jakke ned vinter Retro

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Cmp Varm Grå Funktionel Fleece Jakke Knittech Krave Cardigan 6nwq8BZ76
og 5301 Variegated Hvid Amelia Button Jacket Up Jacquard Cabi Længde Rød Talje xwqZIgXp
up Cover ærme Gæt tre fjerdedeler Chevron Sequin wYaYfqv
En Urban Research Warehouse Jakke 668779 Grå nBABWvr
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Frakke Mix Grey Kvinders Down 1 Overtøj Madison Fuldlængde Luxe Gunmetal 6xqx0fgwB fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Petite 8 Sort Frakkejakke Hvid Bønneærter Kvinder Uld Ll Herringben qOE4ZE

Send this to friend