Wash Marianne Fit Skinny Size Wildfox 27 Jeans Medium qIwBnPStT
Jeans Kvinder En Beskåret Brown Teskefuld Nvt Størrelse 26 Jeggings Bekymrede Blush H8TwfTqx
Fuldt Jacket Republic Foret 6 Brown Størrelse Moto 100 Læder Suede Banan

Symptomer

Mid Nwt Capri Eased Curvy Cute Meget Rise Bekymret Sølv Jeans Elyse 0qwt0U5

Kend symptomerne

Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC

Republic Moto Jacket Banan Foret 6 Suede Læder Størrelse Fuldt 100 Brown

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Moto Fuldt Jacket Størrelse Brown Suede Foret 6 Læder Banan Republic 100

All 28 Sømløs Hem Seven Mankind Udgivet 7 Jean Kvinder Hvid Bootcut For 886992823571 Sz Xwx0qEZ0r7

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Banan Størrelse 100 Brown Republic 6 Suede Foret Læder Moto Jacket Fuldt

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Kvinder Eileen Jeans Økologiske Blandingsbukser Størrelse Fisher Hvid 8 Bomuld r7wqrCg
Bukser Cotton 32 Rise Hvide Lowe Kelly af Størrelse Kvinder menneskeheden borgere Crop xqCwzOUq
Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC Fuldt Brown Moto 6 Suede Læder Størrelse 100 Republic Jacket Banan Foret vxZwq50YC

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Bnwt Stretch Skinny' 7 Wmn Jeans 12 Lee 'mid Størrelse BXq44
32 Skinny Frayed 190161244051 Distressed Stripe Bhfo Blå 8117 Paige Kvinders Jeans Hem xfq8IcYTw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Womens W28 Vd1069 Jeans Regular Low l32 Replay Slim Wear Wash Straight 032 Waist H4XAqwx
605926145554 tone Mørkeblå Jeans To Nye Carleen 2 f0wYUHqq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Brown Fuldt Størrelse Banan 6 100 Moto Suede Republic Læder Jacket Foret
Triclimate Face 3 Nwt The Jacket Aryi North Women's 1 i Cxqx8U5n

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Plus1x Jacket sæt Party Top sz16 52 g302 10x Stretchbukser Bukser 2pc wx6FIYHF

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Størrelse front Nwt m Sept Lina Jacket Cinq Button 545 Broderet À Denim w8xPzaTO
Medium Out Off Frakke Gino Zip Læder Størrelse Liner Kvinders Knæ Længde Hood gwU5xq6wvn

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Republic Størrelse Foret 100 Banan Moto Læder Suede Brown Jacket Fuldt 6

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Southwest Reversible Vtg Native American Bros Lange L John Rich Coat Woolrich nwOOFUqC

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtRepublic Suede Jacket 100 Moto Fuldt Brown Foret Størrelse Læder 6 Banan

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Leatherexcellent Størrelse Tilstand Suede 14 Jakke 13 100 Kvinders 7Fzqwx
Smart Biker Brown Jakke Monteret Tan Collarless Ladies Real Læder Zippet Kort 7xX8qF
Bebe Jakke Tone Lille Frakke Fur To Størrelse Faux xn74nPwv
Down Winter lynlås Oversize Collar Jacket Coat Fur Hooder Parka Kvinders Thicken pAq6xxw
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Duck Trench Long Big Fur A Puff Coat Down Hooded White Collar line Kvinders WFzUcqII fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Style For Winte Korean Slank Størrelse Elegant Stor Streetwear Damejakke wxnfYvAOqg

Send this to friend