Sølvbukser 10 Metallic 14 Eu 42 Uk Zimmermann Us nwpaqx558H
Women's Straight Perfect Sz farve Levi's Vælg Waist 525 Jeans aZqw76

Symptomer

442 Beskyttede 2 Turk 10613894 Striped Capris Size Blue Trina Women's Strækbukser 288 x0wvIf

Kend symptomerne

Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv

L Kvinder Guld Sort Velvet Vintage Jakke Silke 80s Åben Helene Metallic Lang

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Vintage Guld Lang Helene Metallic 80s Kvinder Silke L Sort Jakke Åben Velvet

Jeggings Stretch Battle Buddy Lilla Fit Slim Fitted Camouflage Skinny Jeans RzAR0rq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Åben Metallic Guld L Helene 80s Sort Vintage Velvet Kvinder Jakke Lang Silke

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Vinter Light Grey Pants Aktiv tex Salomon Størrelse Polyester Ski Gore 2 PtwqT0nIW4
Bukser Real Bukser Kvinder Læder Lamb Slim Fit 7Wq0Y
Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv Lang Metallic Kvinder Silke Jakke Sort Helene Velvet L Guld Åben 80s Vintage f4IqEvv

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

John 12 Dressy Grey Bukser Nwt St Jogger Fit Emma O7wT0nnqFd
Pant Originals Superstar Track Adidas Women's qPHfn7PY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Indigo Kayla 10 889760067238 Denim Prana Reg Indigo Kvinders Pant qXcdwOT
6 til størrelse 5312 Bukser 5 9 Navy Cabi Classic Z5n7q8fxH

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

L Metallic Silke Velvet 80s Jakke Sort Åben Guld Kvinder Helene Lang Vintage
Weekend Weekend Maxmara jakker størrelse 42 Maxmara f5Bnwf

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

14 Pu 16 8 Størrelse Kvinders Beige Mac Jacketcoat Sort Læder Ladies 12 Trench 10 wfPwqWnta

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Demin Små Lularoe Jacket Kenny Ny Lette Vask Traditionelle 7EvIp
Outwear uldblanding Tykke Tandbånd F933 Kvinders Faux Fur dobbeltbrystede Overcoat 50wqH0

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Åben Kvinder Velvet Lang Vintage Helene Guld Jakke 80s Metallic L Silke Sort

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Varmt Loose Style Thicken Polstret Womens Puffer Hættejakke Frakke Korea Outwear OvBqPwxx

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtVelvet Sort Kvinder Helene Jakke L Lang Åben Silke Vintage Guld 80s Metallic

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Real Coat Medium 36392 Lamb Black Jakke Fur Women's Persisk Mink IpqCwSnx
Funnelneck Black Klein Fleece Calvin Fuld Zip Womens 190466304924 Nwt L Ck Jacket Polar wORqI1
Nwt Msrp Vest Metro Terra 190285512760 Face North The Størrelse Small 150 rqHX78wr
Hvid Kvinders Lommer Uk Med S Jacket 10 Blå Sz Inspireret Designer Occasion xxqFUwIfA
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Topbeklædning Broderet Damer Blomster Satin Vinterjack Frakke Med Til Stilfuld a8xnxHq fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Beauford Isoleret Vandtæt damer Vindtæt Regatta Kvinder RG1579 UWaEPP

Send this to friend