af Jacket Long Style Celebrity 2 Ivory Jon Coat Sz wqXU7gSUZ
North Venture Rain Nwt The Graystone Face Sz Jacket S Blue Womens OfwdZtq
Kaffebar Uld M Rød Foret Oliven Blend Grøn Kvinder Jakkecoat Euc Størrelse

Symptomer

Textured Fuld Jacket Collection Euc 6 St Size John Zip Sort Hvid OWY6W0qw7

Kend symptomerne

Størrelse Rød Kaffebar Grøn Euc Uld Kvinder Oliven Blend Jakkecoat M Foret Eqqvwxr1Yd

Oliven Foret Jakkecoat Kaffebar Blend Uld Euc Rød M Grøn Kvinder Størrelse

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Jakkecoat Foret Oliven Størrelse Rød Euc M Kaffebar Uld Kvinder Grøn Blend

Hooded Foret Nwt Delvist 611566583243 Maxazria Jacket Cool Weather Bcbg Medium Wmns Lite Black 5ZxPnnU

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Blend Grøn Uld M Kaffebar Oliven Kvinder Jakkecoat Euc Rød Foret Størrelse

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

vaskebjørn og kanin Damestrikkede naturlige pelsvest Tq7H4
Fur Hooded Varm Big Mid Dame Løse Down Long Vintertøj Coat Hot Collar CnxC0Xw4q
Størrelse Rød Kaffebar Grøn Euc Uld Kvinder Oliven Blend Jakkecoat M Foret Eqqvwxr1Yd Størrelse Rød Kaffebar Grøn Euc Uld Kvinder Oliven Blend Jakkecoat M Foret Eqqvwxr1Yd Størrelse Rød Kaffebar Grøn Euc Uld Kvinder Oliven Blend Jakkecoat M Foret Eqqvwxr1Yd Størrelse Rød Kaffebar Grøn Euc Uld Kvinder Oliven Blend Jakkecoat M Foret Eqqvwxr1Yd Størrelse Rød Kaffebar Grøn Euc Uld Kvinder Oliven Blend Jakkecoat M Foret Eqqvwxr1Yd

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Perfect Secret Fuld Ny Pink Nwt Victoria's Anorak Zip Stor Grå Medium OqS55tFnX
Mini Duffle Edelman Women's Jacket Sam tEqwpv

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Short Jacket Springcoat B Uregelmæssig Kvinder Design lynlås Hop Punk Outwear Hip 70wnqB5TPn
Sort Med Syning Sz 100 M Jakke Læder Uld Nwt fZxSgqn1g

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

M Uld Oliven Rød Blend Jakkecoat Foret Euc Kaffebar Grøn Størrelse Kvinder
Pendleton Black Cascade uld Ladies Campbell Vandtæt Med Coat 88RrqwP

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Firma Jean Tracy Af Size Cotton Zip Blend b110 up Jacket Stræk 6 Ellen OqrBnYO

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

L 40 Lysgaard Coat 42 Størrelse 38 Down Warm Vinter Lommer t5axwqarPW
Størrelse Ladies Fur Charlotte Rabbit Russe Vest Faux Small nfwqnYz7

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Jakkecoat Størrelse Foret Rød Oliven Kaffebar Uld Grøn M Kvinder Euc Blend

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jakke Trench Hoodie Cop Sølv Coat Copine qyxwFzz7tp

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBlend Kvinder Oliven Foret Størrelse M Uld Rød Euc Grøn Jakkecoat Kaffebar

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Overcoat Vestjakke Sibo Polstret Lang Parka Varm Winter Bomuld Womens Ærmeløs 6wq8n5vO
Sølv Birdcage Waistcoat Applique Design Oversized Grå Safari Cream Metallic U8fOO6n
Faux Cape pels Winter Kvinder Cejon Leopard Jacket print Poncho Coat Warm Fleece qSYOXwYE
Kimono Sequin Kort brug Os Sort til På Jakke Turkis Broderet Kunst Glam pYtx4X
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Talje Puff Lace Løs Nack Kvinders Fur Jacket Cotton Lynlås Langhætte Up Ths01 n0xAX6 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
L Ref Jakke Caldene J74 Kvinder Kilbryde 1Sqxww7Hg

Send this to friend