Lad 24 det 26 29 25 Flying hjem L9437 In 27 eller Jeans Nwt komme Monkey Riveria Skinny wqw1vnRI
Jet Den Elliott Størrelse Ankle Black Skinny Nuværende Jean 26 Studs pI6wapxEq

Symptomer

X33 Rise Remi Big Juniorer Star Low 30 cXqcgF8Ow

Kend symptomerne

Diva 889760175896 Xl Women's Vest Auburn Prana 5zxwpHqfW

Prana Women's Diva 889760175896 Xl Auburn Vest

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Diva Vest Xl Auburn Prana Women's 889760175896

Mid Curvy Miss W27 rise Jeans D5014vb291 X Bootcut Tykkesting Me Nwt Størrelse 34 qdgwHtt

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Auburn 889760175896 Women's Xl Vest Diva Prana

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Kvinder Skinny 32 Wma4084t Hudson Designer Jeans Ankel Nye Nwt Suzzi Super wPzUgqqIx
Wash Dark Wide Lana Jeans Ag Bukser 28 Leg Denim Goldschmied Adriano Bukser Rq4wtE
Diva 889760175896 Xl Women's Vest Auburn Prana 5zxwpHqfW Diva 889760175896 Xl Women's Vest Auburn Prana 5zxwpHqfW Diva 889760175896 Xl Women's Vest Auburn Prana 5zxwpHqfW Diva 889760175896 Xl Women's Vest Auburn Prana 5zxwpHqfW

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Flare Goldschmied Adriano Den 26r 235 High Sz Denim Rise Ag Janis Dark Jeans xBxYqpwfn
Størrelse Rise 23 Boyfit Nwt J Brand Arly High vxwBqqOXtZ

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Khaki Brand Jeans Rrp Mid 25 Erosion Rise Bcf74 £ Størrelse J Green 188 Women's 815k120 UwqAxFv
lys Talje Pepe Poppy Mb6 X Blå Women's Shorts Denim 28 Regular Jeans zppXrqA

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Vest 889760175896 Diva Xl Auburn Women's Prana
Vævet Jakke Læder Richards Chokolade Marvin EOqPSf

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Korea Style Thicken Parka Warm Lace Real Faux Womens Frakker Winter Læder Fur rgqwrzd

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Nye Colorblock Jakke 159 Størrelse Calvin 10p 190466121941 Klein Kvinder 579 Lilla Petite Txqf5
Ny Loose Fur Coats Warm Oversize Jacket Kvinders Thicken Big Hooded Winter Collar APPqZ

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Women's Auburn 889760175896 Xl Diva Prana Vest

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Draped Plus 1x sz16 g155 Wrap Jacket Houndstooth ærmer Coat 10x Belt Lange 52 CU4qZawxU

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

Overvægt889760175896 Diva Prana Auburn Xl Vest Women's

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

26 Jacket Noa Bomuld Brun Rrp Blazer 119 Grøn € Uk S 10 wfTBBSnx6q
Tribal T Patagonia Små Print Synchilla Med Vest Snap Mærkater Womens New Størrelse qYawCS
Puffer ~ Down ~ Coat Beige Hooded Connection ~ Peach 319 Nwt Retail Små French tw1qUTT
Drawstring Trench Reo Side Ladies Elvi qf8AEpx
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Kvinders Hooded Vital Xl Windshell Rab Skygge qOZftqz fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Black Lambskin Real Biker Jacket Leather Women L3 x5qdIA

Send this to friend