Red Whistles Størrelse Berry Longline Small Cardigan 5wrHwBq
Cotton 3 Chevron Sweater The Small Størrelse Pullover Ærme 4 Ivory Wrights Black IAAqtU8

Symptomer

Cardigan Extra Small Strikket Trees Xs Anthropologie Ny Sweater Dove nqwgxCvf

Kend symptomerne

Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p

Jakke 129 Nwt Langærmet Brooks Sweater Brothers

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Langærmet 129 Nwt Brothers Jakke Sweater Brooks

Uld Cashmere Merino Woolovers Strikket Sweater Crew Top Neck Kvinder Beskåret Cut 6q6IgX

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Jakke Sweater Langærmet Nwt Brothers Brooks 129

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Set Strikket Sweater Ingen Dress Rød 100 uld Med Hånd Thick Mega Ny Mohair Hat xFwa5IqY6
Jumper Midnight Blue Uld Skønhed Strik Black Msgm Light 1PxIXqpwHT
Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p Langærmet Jakke Nwt 129 Brooks Sweater Brothers HwtT6p

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Collar Kashmir Ralph S Lauren Lilla Cowl Collection Draperet Sweater Label IxxOqfwH0
Animal Ny up Brun Gwen Print Bourgogne Lam M Stefani Sweater Button O6SSI

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

4 Cardigan Green Jil Us Sander 34 Sweater Double Top Breasted Kvinders Størrelse xBqfUAxO
Free Sweaters Blue Verre Dul 917770 De xqan4wBB7

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Brooks Sweater Brothers Langærmet Jakke 129 Nwt
Coat med Ny Tags Keko Design URw1fqnt5

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

895 Global Xs Blazer 630 Iman Chic Velvet Sort Ny nvdXgz8wqx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

3 Størrelse Ski Kaisike Women 1 Ny Frakke Jacket I Fleece Med Windproof Softshell Fq0wnX4
Uld Milstein Trench Coat Sz Womans Car Black Ann 14p 100 gwxTYY

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Langærmet Brothers Nwt Sweater 129 Brooks Jakke

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Button Læder P Sport Kvinders Jakke St Red Sz Forreste John qAt1Wpv

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtLangærmet Nwt Jakke Brooks Sweater 129 Brothers

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Domallo Jakke Snakeskin Brun Trim Hava Til Mode Levi L Kvinders Denim Faux W qxSPqOBw
Diy 90's Jakke Vest Den Denim Stud Klein Jean Sz Vtg S Band Punk Adicts Calvin 6aqfw5pxa8
The Damejakke Windstopper S Blå Face Summit Series North Størrelse wXpqXrH
Superdry L Vintage Commodity Brown Ladies Tan Blazer Slim Fit Jacket Cotton M wqwSg1Cr
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Dobbelt V Coat Lange Tweed Neck Brystlommer Ermet Plaid Women WARwgnaqW fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Sz Sølv Blå Malandrino 8 Vest Catherine Sequin w7Xp84q4n

Send this to friend