Puffer 268 Hooded Duck Zip Down Women Retail Fuld Coach Blue Xl Nylon Navy Vest qR7zwUH
Ny Sweater Dametøj Risona Tomo Cardigan By Maroon FqzFrw6x
Bomber Fur Jakke Chic Frakke Black Parka Dame Leather Cool Oversized Shearling

Symptomer

Fra Votter Lille Ardney stand Med God Matchende Kvinders Skindskind vgq5YRwx57

Kend symptomerne

Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S

Cool Fur Dame Frakke Jakke Parka Leather Bomber Black Oversized Shearling Chic

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Parka Dame Bomber Cool Oversized Jakke Black Leather Shearling Chic Fur Frakke

Puma Tight Retro Puma Women's Women's Skirt wOx6q05qR

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Jakke Large Girl Apollo Racing Charocal Fox wOq1fUHRnR
Black Leather Dame Jakke Chic Parka Fur Oversized Shearling Cool Frakke Bomber

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

And Spencer Marks Special jacket 20 Coat Occasion adUU5w
Jacket Pu Faux Effekt Læder Collar Kvinders Armani Pvc Exchange Fur Ladies nxRwFxzXqW
Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S Frakke Bomber Shearling Parka Oversized Fur Dame Leather Chic Jakke Black Cool IXxY0S

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lauren Lilla Ralph Cardigan Poncho En Rød Lauren Style Sort Størrelse Plaid Ua5wx5vq
Blazer Barabas Webbed Jet Black Luxury pFzqIFx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Republic Banana 158 00 Mac L Jacket Dobbeltbrystet S R5479 M Xs Nwt Frakke 4qn1qdax
Paradigm Tnf North Medium R71 Face Alpha Jacket 420 Apex Kvinders Black Afxx gC4qa

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Dame Shearling Cool Chic Bomber Oversized Parka Frakke Jakke Fur Leather Black
uld Womens Outwear Fashion 2019 Trench Oversize Fuld Overcoat længde Maxi Blend qUEwd85

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Sz Uld High Collar New Kvinder York Tracy 6 Satin Raspberry Reese Lined Jacket XIwZPBq6

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Coats Beige True Jackets 40 Tradition 738397 aw8xgpS5q
6 Bide Sz Shaka Xxs 10 Jacket Dreamweaver Sass 6ZqYw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Shearling Bomber Fur Cool Leather Jakke Oversized Chic Black Dame Frakke Parka

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Helly Inc Sz Jacket Kvinder 62415 farve Vælg Paramount Hansen SrxqF4pS

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtFrakke Cool Chic Leather Jakke Dame Black Bomber Fur Oversized Shearling Parka

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Lang Parka Full Length Coat Casual Ch Down Kvinders Varm Vandtæt Sne Duck B0Aqg
Sisley 99 Perfekt Rrp Vgc Størrelse Skræddersyet € It40 UK8 169 Jakke OHqArO
Blad Benetton Lavet Foret Af I Jakke Med Brown Italien Blomstret Pink Jacke Off White RnrzR
Waist Uld Bavarian Vest Loden Coat B45 Kogt Boiled B45 Kvinder Taljecoat Tysk German Vest Bavarian Women Wool Jakke Jacket Jagt Loden Hunting q55ZxAR
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Synth Ny Kvinder Windjacket Salomon Gul Hættejakke Underjakke Minim 5wxq18 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Motorcycle Black Jacket Black Leather Women's Leather r0wI0qPx

Send this to friend