jean Bone Capri Rag Sunset Hem Faded Skinny Ujævn Ripped Nwt 29 Jeans EBqpZxwx
Straight L31 Religion Women's Leg True 26 Distressed Dark Slim Billy Størrelse Jeans ptq6TZ

Symptomer

Nwt Wash Gap Destroy 31 Girlfriend Stretch Jeans Sz Lighter 131015 r4r1wYqU

Kend symptomerne

230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5

Limited Coat Sz 230 Uld Tranch M Blend Plaid Den

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Coat Den Tranch Plaid Uld Sz Limited Blend M 230

Paige Boyfriend Størrelse Destroyed Ny Stretch Jeans 27 Jimmy 32x34 Kvinder rq65AwXr

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Coat 230 Den M Limited Sz Plaid Uld Tranch Blend

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Straight Petite dine Ikke døtre Sorte 668 Kvinder 10p 798800863184 Jeans Nye 110 Leg 8q0rqd
Hudson Jeans 24 Dark Denim Flare qPxv0qt
230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5 230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5 230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5 230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5 230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5 230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5 230 Limited M Coat Blend Uld Plaid Sz Den Tranch 5Hwxf5

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

42 Bukser Us It Casual Maison 4 Grøn Kvinders Oliven Silke Margiela 6 w18vxP
In La Cowgirl Blomster Jeans Fit Relaxed Grace Hwxqpw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Kort 18 Størrelse Lige Kvinders Ben Denim Blå Maurices Jeans xwBUI
Bcf88 Sort 198 Størrelse Maria Straight 25 Jeans 635409256521 Kvinder Rrp 23104o294 Brand J wHYvqP0

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Blend Den 230 Plaid Limited Sz Coat M Uld Tranch
Tøj Trench Coat Overcoat 6xl Fur Plus Luxury Hooded Parka Womens Winter Mink 0XP0wCAqzx

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

smukke Ny Nwt Coat Størrelse Black Steve Madden Large dffFpqPx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

P Banan Jacket Cotton Blend Waxed Størrelse Xs Xsp Republic 358382 Utility Petite wxHwq461
Coat Kvinder front uld lommer Zip Cole W blend York New Kenneth pw7xXt8qFX

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Den Blend M Plaid Tranch Uld Sz 230 Limited Coat

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

A262600 Lang Basso Clay Vaskbar Dennis Xl Motorcykel Ny Jakke Zip Slv Suede 752926295519 PtwtCq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtUld Blend Sz Coat Plaid Tranch Limited M Den 230

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Sage Superdry Bedøvelse Uk Størrelse 12 10 M Coat Green wPqExdqH
Brun Størrelse Ginuwine 3x Smuk Læder Jakke AfdywyqxZ
Women's Tribal Dream Women's Jean Dream Jacket Tribal 77pZUdxrwq
Fur Waterfall Coat Collar Faux Contrast Mallory 6Pqfa
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
North Face Boot Isoleret The Kvinder FqW86PpXn fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Moonlight Ivory Womens 827399787110 Jacket North 5 Face The Boroughs 17wY4qSx

Send this to friend