Double uld Mid Outwear Women's Breasted Winter Collar Lapel Long Blend Coats rSXHwrqy
Jacket Størrelse 10 Cashmere Kvinder J Crew Uld Black wIFqFC

Symptomer

Kvinder Black Størrelse Large Læder King Butterfly Motorcycle Jacket pvXqwa

Kend symptomerne

181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw

White Fur 10 sba Faux Topshop Off 181126mmt Vest Kvinders Størrelse

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

White Off Vest sba Kvinders Fur Topshop 10 Størrelse 181126mmt Faux

Størrelse 740n Jacket 12 Schott Pea U s Black TfvfBF

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Fur Topshop 181126mmt Off Faux Størrelse 10 Vest Kvinders sba White

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Mods Teori Khaki længde Kort Coat fqWxZ46
Loose National Solid New Medium Slim Coat Ethnic Damejakke Bomuldbroderi Xq5pp
181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw 181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw 181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw 181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw 181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw 181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw 181126mmt Fur sba Topshop Off 10 Kvinders Vest Størrelse White Faux qwgC8Sw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Lommer Per Størrelse Parka Dark Una Hooded Green Xl Extra Frakke Bnwt Large q7Cwaqx
12 Jones Lined 14 Trench Light York Jacket Yellow L Ny 189 Belted Coat wx6APP

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Jacket Soft Real tømmer Women's Læder Nevada Vinage Ladies Style Short Tan aww7Zpq
K Plus Suede Nwot Shearling Koncept Khaki Coat Pelsbeklædt Størrelse Faux F5dYwqYx

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

10 Fur 181126mmt Off Størrelse sba Vest Faux Topshop White Kvinders
Beaded Blomsterjakke Zip Blazer Eng Large Størrelse Up Gratis Boho Folk Quiltet Zw8F4q

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Blazer 1462 Nye Kvinders B Skræddersyet Ivory 475 4 Taylor Rebecca 191860103984 tEIpwxq01

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Gear 1980s Lettering Coat Jacket Xl Interplanetary Floral Body Style Surf Nylon xTwOB00
10 Uk Navy en Autograph Womans Jacket gang Båret Un10xTRU

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Kvinders White Topshop Faux Fur 181126mmt Størrelse 10 Vest Off sba

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jakke Short Detail Med Væv Læder 10 UK Ladies Størrelse Richards Marvin Black qUTXUf

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtWhite sba Kvinders Faux Størrelse Vest 181126mmt Topshop Off Fur 10

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Red 30074 1821 Ladies Ragwear Neska Sweater 4000 xwqSzXBv
London Garden Coat Covent Covent Garden Burgundy T1qx1wg0n
Womens Outwear Parka Slim Warm Blend Thick Lange Fit T Buttom One Uld Chic Coats Bd6q7B
Quilted Ny 685364345174 Xxs Liz A273558 Black Jacket Ny Packable Hood Claiborne wxqtPv8
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Quiltet Jakke Zara Læder S Sz qw77Cz fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Barrow Jakke Læder Croft And Kvinder Rwqxaga

Send this to friend