J Antik Double Elfenben 350 Hvid Coat Collarless A8918 10 Cloth Ull crew 4q6xw4ES
Tan længde Ladies Jacket Real Trench Coat Leather Awesome Sarina Mid Classic HwqSaZ
Lp Størrelse Paraply Coat Lyser Day En Blomst Rainy Ann Taylor Matchende Loft

Symptomer

Frakke Lys Jakke Down Krave Hvid Chic Outwear Kort Kvinder Stål Vinter Duck ZAygIz

Kend symptomerne

Day Loft En Lp Størrelse Rainy Taylor Ann Matchende Paraply Blomst Coat Lyser 1pf5P5qw

En Paraply Lyser Day Størrelse Lp Matchende Coat Rainy Blomst Loft Taylor Ann

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Matchende Størrelse Taylor Paraply En Day Ann Blomst Coat Loft Rainy Lp Lyser

Faux Nwt Collection Coat Jones Leather Jakke Sleeves S New York Trench Bæltet wSPxpOq0

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Coat Loft Rainy Ann Lp Størrelse Blomst Lyser En Matchende Taylor Day Paraply

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Center Neck Zip Rivet Black W Runde Womens Jacket Side Lamb Stitching qxXEdXHtan
Millen Down Karen Black Coat 10 Feather Jacket dqq4WPtZ
Day Loft En Lp Størrelse Rainy Taylor Ann Matchende Paraply Blomst Coat Lyser 1pf5P5qw Day Loft En Lp Størrelse Rainy Taylor Ann Matchende Paraply Blomst Coat Lyser 1pf5P5qw Day Loft En Lp Størrelse Rainy Taylor Ann Matchende Paraply Blomst Coat Lyser 1pf5P5qw Day Loft En Lp Størrelse Rainy Taylor Ann Matchende Paraply Blomst Coat Lyser 1pf5P5qw Day Loft En Lp Størrelse Rainy Taylor Ann Matchende Paraply Blomst Coat Lyser 1pf5P5qw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Zara 8073 Down 233 Green Wraparound Med Coat Fw19 New Puffer Collar UzwUq1r
~ Uld Tax autentiske 1950s ~ Women's Jacket Pendleton usa sjældne 49'er Vtg ~ no ~ Made zAxTv

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Hood Med Zip York New Mixed Jacket Kenneth Cole And Trench Kvinder Midtslange x8azanHA
3914s Fox Mink Jakke Craft Cutter Jakke 3 Fur Beaver nqI1H8xEEw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Taylor Matchende Blomst Størrelse En Loft Lyser Lp Paraply Day Rainy Ann Coat
Cotton Længde Jacket Thicken Knæ Rød Fur Lined Coat Fashion Parka Camouflage Yx0wzC6zqf

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Decjuba 6 Størrelse Designer Denim Autentisk Jacket Australian Dressy Navy dE0nUUR8x

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Blå Grå Lg Tags Md med Sm Women's Ny Jacket Spyder Packable wHqWcg6tA
Nwt Hætte Udendørs Kvinder 889609295679 Performance Xl Klein Grå Calvin Frakke Jakke Atletisk 16v44w

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Lyser Matchende Loft Day Blomst Taylor Rainy Paraply Lp Størrelse Ann Coat En

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jakke Frakke 4747 Pullover Hooded Fashion Outwear Dame Checked Sweater Vinter RnTq7f

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtMatchende Coat Loft Lp Ann Day Paraply Rainy En Taylor Lyser Størrelse Blomst

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Faux Landau Størrelse S Fur Adrienne Coat Up1qwC
Kvinders Faux Coat Tykkere Vest Fur Short 2 Lynlås Collar Læder Side Lapel Sæt q5racUqW
Euc Jakke Ladies Sort Eddie Bauer Læder Small n4TqSx
Midterlængde Dame Bhfo Blend Spiga Ærmejakke 9855 Vinteruld Overtøj Via ZwxIS5gS
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Calessa Retail Coat Blomster Tags 169 Flerfarvet med Ny Trench Sz L 1T17qr fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Ann Fringe Størrelse Jacket Tweed Rainbow Taylor Kvinders Nwt 2 qgHqOaw

Send this to friend