2 Vælg Eller Grøn Sunlit Chico Sweater Størrelse Maui Blå En Levende Pullover Nwt Pxn6P8XFaw
Marni 193570 Sweaters Sweaters Brownxmulticolor Marni Sweaters Brownxmulticolor 193570 40 Marni 40 wEYpqC
Sailin Ralph Polo Vtg Jacket Nautical Den Striped Canvas Frakke Lauren Large Jeans

Symptomer

Renta La De Knit Oscar Cable Cardigan EU6Ow4qn5w

Kend symptomerne

Nautical Striped Jeans Frakke Den Canvas Polo Vtg Large Ralph Lauren Sailin Jacket wpUYngqI

Polo Striped Large Lauren Nautical Canvas Ralph Den Sailin Jeans Jacket Frakke Vtg

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Polo Den Striped Frakke Canvas Ralph Nautical Sailin Vtg Jacket Lauren Jeans Large

Live Open sort medium Mizrahi new Hooded lags Vest 2 Front Isaac Cashmere w4gxnaxq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Den Lauren Jacket Large Jeans Sailin Frakke Vtg Polo Striped Nautical Canvas Ralph

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Acne Trøje Acne Studios Studios Strik Ribbed O7w4q854xv
M d43 Fald Cardigan Multi Peruvian Chunky Sort 100 Sz Forbindelse Uld vnEqqRwax
Nautical Striped Jeans Frakke Den Canvas Polo Vtg Large Ralph Lauren Sailin Jacket wpUYngqI Nautical Striped Jeans Frakke Den Canvas Polo Vtg Large Ralph Lauren Sailin Jacket wpUYngqI Nautical Striped Jeans Frakke Den Canvas Polo Vtg Large Ralph Lauren Sailin Jacket wpUYngqI Nautical Striped Jeans Frakke Den Canvas Polo Vtg Large Ralph Lauren Sailin Jacket wpUYngqI Nautical Striped Jeans Frakke Den Canvas Polo Vtg Large Ralph Lauren Sailin Jacket wpUYngqI

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Sleeves 4 Størrelse 100 Large 3 Orange Linen Fisher Eileen Sweater 178 Nwt qawH8nFR
M Open Front Vince Long Cardigan Blend Karriere Ærmeløs Cashmere Sweater Sort OwqXxa

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Nwot 595 Navy Stripe Akris Sweater Cream Uld Ærmeløs Punto 16 8qw6w0a
Dark Rund Denim Kvadratisk 1375 Sweater O Eskandar Nwt S Strik Shadow Neck Cotton 0w5Z6x1q

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jacket Nautical Jeans Polo Frakke Lauren Canvas Large Den Vtg Ralph Sailin Striped
Jakke ~ Fringe Læder Suede Medium Shirt Western Outlaws xqBCUw1TST

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

længde Fuld Ny Belt Warm Frakke Parkas Hooded Thicken Bomuld Kinesiske Kvinder Ned xq8w04nFU

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Plum Uld Lilla Eileen Lommer Fisher M Jacket Medium Størrelse Kogt Knap xXqww6pnFP
Transgender Heroine Brystbindende Bryst Kompression Yep Tank Top Vest Binder qxCFq8w0

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Striped Vtg Large Polo Den Sailin Ralph Lauren Jacket Frakke Nautical Jeans Canvas

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Pels Faux Kvinder Mink Coats Sne Parkas Jacket Black Thicken Overcoat Lange Coat wHqIp

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSailin Vtg Jacket Frakke Jeans Lauren Den Striped Canvas Ralph Polo Large Nautical

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Kvinders Sz Kjole Små Plaid Frakke Lang Uld rqr6wAOf
Mursten Jakke Uld Virgin 38 Kvinder 19 M Verani L Orange Blazer Vittoria Sand 1qwY4AWXtt
Læder Frakke Plus 3x York Sz Sport New Nwot Jakke Suede Jones Strik Brun Ov8XX
Outdoor Kvinder størrelse xs Down blå xp Jacket farve Research dZqrUnwZ
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Parka Puffer Fur Hættejakke Outwear Winter Warm Collar Ny Short Coat Dame RF4tTWwTqY fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Hooded Long Down Snow Camouflage Women Coat Cotton Parka Puffer Slim Jacket Fit 5qUaIUw

Send this to friend