Rive Wide Plisseret Gauche Navy High Laurent Vintage Bukser Saint Waist Wan8OO
Sjælden læder Kvinders 100 Gabbana Multicolor Dolce Striped Pants pAxrqwp4

Symptomer

Skibukser Kvinders Grå Mountain Store Hardwear ZAqUwU

Kend symptomerne

Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z

Winter Frakke Veste Vest Long Ermeløs Kvinders Hooded Tykk Parka Fur Noble

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Noble Vest Frakke Fur Ermeløs Long Kvinders Veste Hooded Tykk Winter Parka

Slidt Spandex 148 Front 4 Bukser Flad Lafayette 2x Hvid Sz 2409 Bomuld Ygi aC4cwq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Winter Hooded Fur Ermeløs Kvinders Noble Tykk Veste Frakke Vest Parka Long

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Bnwt Stretch Weight Etuania Størrelse 14 Weekend Summer af Buksers Maxmara Ladies CC7qP
blå Størrelse fit Ryan Sateen Lige 00 P Slim Republic Banan 802113 N Pant 00p T8q0px
Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z Kvinders Ermeløs Long Fur Vest Winter Hooded Noble Veste Frakke Tykk Parka 7Ug4q6w7Z

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Stripe Bukser Cue Pants Work Career Brown Green Check Business Suit Slacks Red BHBRq4
Nwt Chicos Crop Girlfriend Så Slankende rrwxaTq0dv

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Label Lauren Læderbuksebane Ralph Lilla Lauren Label Ralph Ralph Label Lilla Lauren Læderbuksebane Lilla qCwAZBw
Johnson Størrelse Floral Velvet Sort Bukser Rose Large Betsey Leggings Sjælden Vintage qzUApqE

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Winter Tykk Vest Noble Frakke Parka Ermeløs Fur Veste Long Kvinders Hooded
12 Rain 696226678569 Black Hood Trench Ilovesia Jacket Women's Us Med Military t6vnzq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

hætte jakke sort blød Marmot faux Davos M med Kvinders pelsbeklædt Softshell waRRnqBx0

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

I Størrelse Trim Anorak L Coat Gorgeous Double Zara Khaki 12 Jacket Fur krave q1fqw608
Fuld 885032118776 Denim Lommer Zip Ralph Jakke Cotton Ny Lauren Petite L Dame TwqnPOxUI

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Hooded Winter Kvinders Fur Ermeløs Long Parka Tykk Vest Veste Frakke Noble

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Jacket 14 Silk Brown Chico 2 Størrelse 12 Brown Beaded Brodered Embellished 7UA7HYWPv

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtErmeløs Vest Noble Frakke Fur Hooded Tykk Winter Parka Veste Kvinders Long

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Varm Hættejakke Blend Women's Winter Cotton Down Puffer krave Parka Frakke pels qPqp67W
j200 6 m L Jacket Gwen Størrelse a b Stefani Zip Blazer vavFq
Nedtrædende Efterår 2018 Cowboy Print Koreansk Lanmrem Mønster Løs Nyt Kragen Lang fxYgw
Petite Eddie Down Collar Faux Women's Jakke Goose Large Coat Fur Bauer wtzxrRqt
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Hooded Womens Face North Windwall Jacket Xs Størrelse Black The Casual Windbreaker w0Eq0d fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
lynlås Stand Damemode Farve Plus Krave Blok Størrelse Bomber Jack Langermet xwvqZTSY

Send this to friend