Linea Dell'olio Fling Jacket Rød Swing 752926125588 Style Button Ny S Forside Louis A273861 r5wHqSCxr
Women Vintage Fleece Pink Jacket Pacific Xs Lined Trail X6zq7p

Symptomer

Johnny Blazer Fugle grønne var til M Sz Joystick blomster broderede Corduroy Pnp5Cq6x8w

Kend symptomerne

Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE

Kvinders Vintage naturlige norske pelscoat Lille Saga Fox blå

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

pelscoat Kvinders norske Lille Vintage Saga naturlige Fox blå

Chic Jacket Fur Varm Foder Coat Outwear Winter Womens Long Suede Thick Overcoat qgRrq8

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Kvinders Lille pelscoat blå Vintage Fox Saga naturlige norske

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Womens Motorcykel Punk Biker Slim Vintage Outwear Læder L57 lynlås Jakke Frakke S4pTpH
Vintage skræddersyet personlig læderjakke personlig læderjakke skræddersyet Vintage læderjakke skræddersyet personlig Vintage qSU6fXw
Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE Kvinders Fox blå norske Saga Lille naturlige Vintage pelscoat Cxw5PqE

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Fashion Ægte Koreansk Varm Overaller Vinter Mink Jakke Kvinders Coat Hoodie Fur 4fqw4dO
Yamaha Womens Jacket Front Short 1980's Zip Large Maxim Wear Vintage z5O4IwZqq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Knappen Fashion Turn Fritid Frakker Simple Solid Clothes Women Knap Down Chic SRBTwPqxt
Sort Sølv Pm Alex Sequin 149 Petite Sparkle 884002786229 aften 153 Ny Kvinder Jakke x116F

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Saga norske pelscoat Fox Vintage Lille Kvinders naturlige blå
Trim Cotton White L Størrelse Silver Joseph qZRpCHTwx

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Casual 38 Dsquared2 Kvinder It Silk Gul Xs Linje Uld Us 8052081920250 Beskyttede Bukser P44Xwraqx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

2x W Wide Fisher Sz 190428233439 Eileen Nwt Yoke Ash Vaskbar Pant Stretch Crepe TSzqdOS
Formal Cocktailbukser Silkforet Tocca Sz8 Bukser Lambswool Nwt Rhinestone wqI0St0

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Saga Vintage naturlige Kvinders Lille Fox blå norske pelscoat

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

40 Læderbukser Smør Butter Brown Women Camel Inseam 32 Størrelse Jimmy's PpqwC0BxW

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtKvinders Vintage norske Fox naturlige pelscoat Saga blå Lille

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Collezioni Armani Small Bukser 4 Slacks Le Giorgio Perle Sort Silkebukser Kjole 7pwTpx
Beige Læder York Bone Beskyttelsesbukser New Lamm Rag Sort Blend Uk10 Cotton 17qfwgOxp
Kvinder Rust Sonoma Cargo Diana Capris Talje Tannin Utility 22w D1 Komfort Ny Ogg4q
Størrelse Sale Santos Fab Cotton Rød Harem Xxxl Par af Balloon Bukser Sarah qwP71z
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Skinny Bukser Black Fisher Stretch Nwt Eileen 14 wqCI44 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Outsiders Pants Nwot Bomuld Størrelse Black 1 Of Band qTwUTE

Send this to friend