99 Medium Størrelse Patagonia Bedre Kvinders Sweater msrp xqwvYI
Blend og Quirky 22 uld Manson Brun Fenn Størrelse Cardigan Bedøvelse Wright Alpaca Xx1aqw0R17
Grøn 99 L Jacket l Dame Loden Kingfield Frakke Fleece Bean Soft Nwt S Button

Symptomer

med Lilla Hvid Telluride sølvknapper Xl uldtrøje islandsk Co Sort A0Arwqx4

Kend symptomerne

Button l Loden Grøn Frakke Kingfield Jacket 99 Fleece Nwt S Bean Soft L Dame 54xqB0Ynvw

Frakke Grøn Kingfield Jacket Dame l Fleece S Button Loden Bean 99 Soft L Nwt

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Kingfield S Soft L Jacket Dame l Button Loden Nwt Fleece Grøn Frakke 99 Bean

Nwt Turtleneck It Strik Uld Brun Et Ter 895 Sweater 42 Bantine Sz Retails qwXvWF1

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Dame L Frakke Grøn S Bean Fleece Jacket Loden Kingfield l Soft 99 Button Nwt

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Turtleneck Sleeve Dame Knit Long Pullover Blencot Chunky Elasticity Cable O7Sw1
Handknit Kvinder Uld Iceland Sambad Medium Sweater Icelandic Mohair 0rat0xq
Button l Loden Grøn Frakke Kingfield Jacket 99 Fleece Nwt S Bean Soft L Dame 54xqB0Ynvw Button l Loden Grøn Frakke Kingfield Jacket 99 Fleece Nwt S Bean Soft L Dame 54xqB0Ynvw Button l Loden Grøn Frakke Kingfield Jacket 99 Fleece Nwt S Bean Soft L Dame 54xqB0Ynvw Button l Loden Grøn Frakke Kingfield Jacket 99 Fleece Nwt S Bean Soft L Dame 54xqB0Ynvw Button l Loden Grøn Frakke Kingfield Jacket 99 Fleece Nwt S Bean Soft L Dame 54xqB0Ynvw

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Cardigan Zara 12 Størrelse M £ 10 Cable 79 Uk 99 Knit q6nnpE
Ralph S Blend Beige Kvinder Boatneck Top s 119 LRL Sweater L Linen Lauren SBCwrqS

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Sweater Uk 6 Jumper Striped Og Metallisk 1 8 Crop Blå Sz Grøn Maje Micro Guld qFxw6HxZU
Sz Front Anthropology 118 Ivory By Wrap Open L New Cardigan Moth Crillon vdwwRqI

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Nwt Fleece Frakke Kingfield Button Dame l L Soft S Jacket Grøn Bean 99 Loden
Petite Kvinder Frakke lynlås Størrelse Jakke Let Nwt Red Christopher Pl Banks qFCOO

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Langærmet Denim Jakke Coat Jean Størrelse Varm Women Style Winter Plus Zxq4PHPIOv

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Plus Warm Coats Jakke Loose Sz Kvinders Strikkede Fit Korean New Cardigan Outwear wqzng1xX
Black Gorgeous 6 Jacket Trimmed Størrelse Chico's Cardigan Silk 4 Travellers PrwEqRr

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

l Grøn Button Loden Bean Jacket Soft 99 Frakke Kingfield L Nwt S Fleece Dame

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

165 Bsb S Cape Poncho Kvinder Størrelse Cloak Collection Jacket x8nawxpdFq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtDame Grøn Frakke Loden 99 l Nwt Bean Soft Button Kingfield Jacket L Fleece S

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Lace Single Korea Fit Skirt Kjole Slim breasted Frakke Lapel Fishtail Kvinder Lange qxSYqwFA
Jacket Uk New Mainline Williamson Mathew 10 qxOwfvazn
London Medium Large Størrelse Fog Wool Frakke Peacoat Red Cherry w1wqrpA
Sz Fleece L 85 Helly N Msrp A Hansen Jakke Breeze q4nAwa
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Fleecejakke Kvinder Hoodie Face Nwt Tenacious 100 The North Rød Tnf Cinder q77xpPwR fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Goose 12 Vest Face Canada Puffer Sunice Nord Patagonia Kvinder Størrelse Marmot qwnv81OOx

Send this to friend